Super goji bobice

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Goji bobica, himalajsko cudo roda Lycium barbarum, zasluženo nosi komercijalni naziv "crveni dijamant". Ta bobicasta biljka, porijeklom je iz kineske pokrajine Ningxia Hui i vrtoglavom brzinom osvaja svjetske ljestvice "supervoca". I ne samo da ih osvaja, nego stoji na daleko nedostižnom prvom mjestu, s obzirom na svoja antioksidativna i terapijska svojstva!

Super-moci goji bobica bile su prepoznate vec prije nekoliko tisuca godina, kada su bile upotrebljavane kao ljekovito sredstvo u sklopu kineske, tibetanske i indijske tradicionalne medicine. Osim što im se pripisivalo svojstvo "eliksira mladosti", smatralo ih se univerzalnim lijekom za bolesti cirkulacijskog, imunološkog, probavnog i mokracnog sustava.

Nutritivni sastav i blagotvorni ucinak

Istraživanja su tako pokazala da osim "regularnim" makro i mikro nutrijentima, goji bobice obiluju i zavidnim kolicinama mnogih drugih spojeva, što ih pozicionira na prijestolje funkcionalne hrane.



Bobice su najbogatiji izvor karotenoida i željeza (zavidnih 11 miligrama željeza na 100 grama ploda). Medu 18 aminokiselina koje sadrže, nalaze se i l-arginin i l-glutamin koje su, osim za održavanje optimalne mišicne mase, bitne i za funkcioniranje imunološkog sustava. Od nezasicenih masnih kiselina, u bobicama su prisutne linolna i alfa-linolenska koje su neophodne za zdravlje i normalnu funkciju središnjeg živcanog sustava.

Germanij
se, prema nekolicini njemackih studija, pokazao kao izvanredan stimulator imunološkog sustava te ubija stanice karcinoma maternice i grlica maternice, testisa, pluca i jetre.
Beta-sitosterol
snižava razinu kolesterola u krv, ima protuupalni ucinak, a koristan je cak i u lijecenju impotencije.
Ciperon
ima protektivni ucinak na krvožilni sustav, smanjuje krvni tlak, ublažava menstrualne bolove i djeluje u prevenciji raka grlica maternice.
Solavetivon
djeluje baktericidno i antimikotski na velik broj mikroorganizama (ubija bakterije i gljivice).
Fizalin
je poznat kao glavni saveznik u borbi protiv leukemije povecavajuci aktivnost stanica-ubojica, mocan je antikarcinogen, a djelotvoran je i u lijecenju hepatitsa B.
Betain
djeluje kao anksiolitik, poboljšava pamcenje, stimulira mišicni rast te pomaže u sprecavanju nastanka masne jetre.



Najcešci komercijalni oblik je sušeni plod, ali cesto su dostupne i u obliku sokova i caja, te kao dodatak nekim vinima. A osim što sve cešce konzumiraju kao "supervoce", pa cak kao suplement, goji bobice ulaze i na jelovnike kao sastojak mnogih recepata s rižom, piletinom i svinjetinom.

Sve u svemu, goji bobice mogli bismo s pravom nazvati idealnim hibridom hrane, vitamina i lijeka, zar ne?


Podijeli: Facebook Twiter