Supci pud mavricun, ali i pod krovom

Mladi svirači na manifestaciji Supci pud mavricun (Klaudio FOŠKO)
Mladi svirači na manifestaciji Supci pud mavricun (Klaudio FOŠKO)

Zbog nevremena nedjeljni se jedanaesti susret mladih svirača tradicijskih instrumenata Supci pud mavricun umjesto na placu u Grimaldi, održao u okrilju suhe galerije Grimalda.

Razumljivo zbog jakog vjetra i kiše i broj posjetitelja i broj učesnika je bio manji nego proteklih godina, ali je susret ipak prve nastupe donio najmlađim sviračima. To su ove godine bili Borna Pulić, Toni Jermaniš, Marko Prodan i Mateo Golojka. Ukupno je, u individualnim i grupnim nastupima kojih je bilo 27, nastupilo četrdesetak mladih svirača na tradicijskim istarskim instrumentima do 30 godina starosti što propisuju propozicije ove manifestacije. Susret su prigodnim govorima otvorili istarski župan Valter Flego i cerovljanski načelnik Emil Daus, a glazbeni dio polaznici područnog dječjeg vrtića iz Pazinskih Novaki koji nose naziv Frndalići i Zvrki, te dječja sekcija Folklornog društva Pazin. Susret je zaključio iskazavši svoje vrhunsko glazbeno umijeće 19-godišnji Luka Brgić, dvostruki europski prvak u sviranju harmonike. Tradicionalno, na kraju susreta, koncert je održala pazinska etno grupa Veja.

Susret se održao u Grimaldi povodom blagdana Svetog Jurja s osnovnim ciljem poticanja mladih da njeguju tradicijske glazbene vrijednosti. Stoga su glavnom dijelu susreta prethodile dječja radionica tradicijske glazbe, a nije izostala ni bogata ugostiteljska ponuda i prodaja tradicionalnih suvenira i instrumenata. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter