Suoptuženi priznali krivnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvojica Polancecovih suoptuženika iz slucaja «Reflektori», Željko Dražic i Tomislav Andabak, nagodili su se s USKOK-om, priznali krivnju i kažnjeni su s godinu i pol dana uvjetno, pa ce Damir Polancec taj proces odsjediti sam na optuženickoj klupi.

- Polancecov skalp daleko je važniji nego dvojice anonimaca. Nagodbe i priznanje krivnje su institut koji se u pravilu nudi osobama koje su pocinile blaža djela, kako bi se osigurao brži postupak protiv onih koji su optuženi za teža djela. Ovdje je Polancec taj koji je optužen za blaža djela, a njemu nije ponudena nagodba, rekao je Polancecov odvjetnik Anto Nobilo nakon sjednice optužnog vijeca. USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš odbacila je te tvrdnje, navodeci da optuženi u pravilu predlažu nagodbe koje ukljucuju priznanje krivnje.

Prema optužnici USKOK-a, Polancec je iskoristio autoritet potpredsjednika Vlade kako bi dogovorio postavljanje reflektora na igralištu lokalnog nogometnog kluba u njegovom rodnom ?elekovcu. Tvrtka koja je provela radove ispostavila je racun Dražicu iz Zagreb-montaže, a koji je prethodno s voditeljem projekta Sky Office u Zagrebu Tomislavom Andabakom dogovorio ispostavu fiktivnog racuna. U sijecnju je Polancec tražio od izvodaca radova da novi racun ispostavi NK Osvitu te je osobno doznacio 230 tisuca kuna, što u USKOK-u gledaju kao prikrivanje kaznenog djela.

Na sudenju za malverzacije u Podravci Polancec ce tražiti od suda ispitivanje cijelog vrha HDZ-a. Polancecova obrana ovog je tjedna službeno obavijestila USKOK da ce u tom predmetu zatražiti ispitivanje bivšeg premijera Ive Sanadera, premijerke Jadranke Kosor, predsjednika Sabora Luke Bebica, ministrice Marine Matulovic Dropulic te potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka. Temelj za njihovo saslušanje obrana nalazi u iskazima danim pred saborskim istražnim povjerenstvom za Inu, gdje je potvrdeno da je o pregovorima s MOL-om o dionicarskom ugovoru za Inu bilo upoznato i Predsjedništvo HDZ-a. USKOK u optužnici tvrdi da je Polancec bio jedini pregovarac s MOL-om.


Podijeli: Facebook Twiter