Sunčano i toplo ljeto za odlična vina

(N. LAZAREVIĆ)
(N. LAZAREVIĆ)

Istarski su vinogradi oživjeli: primaklo se uobičajeno doba berbe ranih sorti grožđa, ali kao i obično, razlike između mikrolokacija utječu na i po dva tjedna različite termine početka berbe. Opću situaciju s dozrelošću i zdravstvenim stanjem istarskoga grožđa objasnio nam je Marijan Bubola iz porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam. Kako je godina počela kišovito, a kiše su bile posebno učestale kroz svibanj i do polovice lipnja, bilo je bojazni da će se u vinogradima početi pojavljivati bolesti, ali su se vremenske prilike promijenile i od sredine lipnja uslijedilo je jako povoljno vrijeme za razvoj loze.

Visoka kvaliteta grožđa

Sunčano i toplo ljeto bez previše padalina imalo je za posljedicu izostanak uobičajenih gljivičnih bolesti, te je pogodovalo dobrom dozrijevanju i visokoj kvaliteti grožđa. Na nekim mikrolokacijama loza je već počela patiti od suše, podsjetio je Bubola, ali tijekom ključnog razdoblja dozrijevanja, od kraja srpnja pa do kraja kolovoza, kiša je nekoliko puta pala u pravo vrijeme, pa se može zaključiti da je klimatski, što se tiče potrebe loza i grožđa, ljeto bilo optimalno odnosno bez ekstrema, a kada bi i vrijeme do berbe bilo bez kiše, bilo bi skoro idealno.

Prema Bubolinim informacijama s terena, širom Istre počele su se još prošli tjedan brati baze za pjenušce (od chardonnaya, ali i od drugih sorti), a tijekom ovog i sljedećeg tjedna počet će se brati rane bijele sorte chardonnay, sauvignon bijeli, te pinot bijeli i sivi, a s obzirom na stanje grožđa i razinu šećera koja već dostiže uobičajene prosječne vrijednosti, i malvazija bi na nekim lokacijama mogla već biti zrela za branje, iako će se u većini istarskih vinograda početi brati između 10. i 15. rujna.

- Prednost ovakvih godina bez bolesti je u tome ne diktira klima vrijeme početka berbe, već proizvođači mogu sami odrediti hoće li brati malo ranije ili malo kasnije, ovisno o tome žele li laganija ili jača vina, kaže Bubola, zaključujući kako se i od ove berbe očekuje visoka kvaliteta vina.

U kratkom "anketnom pregledu" raspitali smo se kako teče berba ranih sorti grožđa u različitim dijelovima Istre. Kako saznajemo od rukovoditelja vinogradarstva i vinarstva u porečkoj Agrolaguni, Miroslava Latala, u vinogradima ovog najvećeg istarskog proizvođača grožđa i vina prošlog je tjedna počela, a ovog bi se trebala dovršiti, berba pinota sivog u sedam hektara vinograda na dvije lokacije: u Devićima i kod Vižinade. Riječ je o mladom vinogradu zasađenom 2012. godine, kome je ovo tek drugi pravi rod, a kvaliteta vrlo zadovoljavajuća. Grožđe iz ovog vinograda bit će sirovina za etiketu Vina Laguna - pinot sivi, s oznakom kvalitetnog vina. Druga značajnija Agrolagunina rana sorta je chardonnay, koji se prostire na 40 hektara također na dvije glavne lokacije: u Devižima te kod Dajle.

- Berba bi u tim vinogradima trebala početi potkraj ovoga tjedna, kao i u nekim manjim nasadima ranih sorti kao što su pinot bijeli, muškat žuti i muškat ruža, a već od 5. rujna u nekim će se Agrolaguninim vinogradima početi brati i malvazija, rekao nam je Miroslav Latal. (Davor ŠIŠOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter