Sunčani Jokić iz Labina europsko priznanje

Sunčana Jokić (I. RADIĆ)
Sunčana Jokić (I. RADIĆ)

Konferencija Europskog foruma za smanjenje rizika od katastrofa (European Forum for Disaster Risk Reduction) održava se u Dubrovniku od 1. do 3. listopada uz sudjelovanje predstavnika 27 europskih zemalja među kojima su predstavnici 21 nacionalne platforme, a onu Hrvatsku vodi ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. Pokrovitelj konferencije je predsjednik Ivo Josipović.

Hrvatska je kao aktivni sudionik u radu tog foruma izabrana za predsjedatelja, a očekuje se da će se na svečanost otvorenja 1. listopada uključiti video linkom i Ban Ki-moon glavni tajnik UN-a. Naime, smanjenje rizika od katastrofa je u međunarodnim razmjerima pod pokroviteljstvom UN-a odnosno na razini pojedinih svjetskih regija UN ISDR-a - International Strategy for Disaster Risk Reduction.

Upravo su iz ureda UN ISDR-a predložili da se na skupu u Dubrovniku dodijeli posebno priznanje osobi koja je lokalno najviše doprinijela smanjenju rizika od katastrofa, a koja nije dio sustava zaštite i spašavanja. Naša je Državna uprava za zaštitu i spašavanje  odlučila da se to priznanje dodijeli Sunčani Jokić, bivšoj ravnateljici Centra Liče Faraguna iz Labina, koji je specijaliziran za odgoj i osnovno obrazovanje učenika s posebnim potrebama. Ona je  predavanjima i radionicama promovirala smanjenje rizika od katastrofa u nastavnim programima posebno u ranjivim skupinama. Planirano je da joj to priznanje uruče Margareta Wahlstrom, posebna predstavnica glavnog tajnika UN-a i ministar Ostojić.  (S. BENIĆ)   

  


Podijeli: Facebook Twiter