Sunčane naočale ove sezone u svim bojama i oblicima

Glamurozni Ferragamo
Glamurozni Ferragamo

Sjećate se onoga trenutka u kojem Holly Golightly, naravno poznatija kao Audrey Hepburn u Givenchyevoj maloj crnoj haljini, s biserima oko vrata i kosom podignutom u punđu kroz velike sunčane naočale promatrala Tiffanyjev izlog? I danas se pojam elegancije, naravno ipak kod onih starijih, veže za Holly Golightly koja možda nije imala za topli obrok, ali je imala za dobre naočale iza kojih je mogla sakriti svu nesigurnost ili požudu za Tiffanyjem.

Naravno, sve je to gledala u raybankama, baš kao i Marylin Monroe, James Dean i Michael Jackson. A tek Jackie O. u svojim velikim crnim naočalama s tajanstvenim osmijehom ispisala je stranice modne povijesti i modnih magazina, a njezine naočale posljednjih su godina proporcionalno s velikim okvirima ostvarile i veliki povratak.

Baš kao i već spomenute raybanke, koje ove godine krase šareni okviri i ogledala stakla sa šarolikim reflektirajućim odsjajem u stilu naočala iz 80-ih. Ray Ban model prigrlila su sva veća dizajnerska imena, no možda je najdalje i najkreativnije otišao Sherrif & Cherry, svjetski dizajnerski brend made in Croatia rovinjskog dizajnerskog proroka Maura Massarotta.

Utjeha je da ako izvan modnog svijeta možda pogled ove godine nije ružičast, ali je u svim oblicima, bojama i nadasve demokratičan. Rapsodija boja na staklima naočala, upadljivi masivniji okviri i jedinstveni dekorativni uzorci glavne su karakteristike novih modela koji će podići svaku modnu kombinaciju. To znači da je dozvoljeno baš sve, samo treba prilagoditi stilu i unutarnjem osjećaju, ali i pogledu na svijet i modu - retro, cyberpunk, dandy, barok…

Kada smo kod UV zaštite i odnosa kvalitete i cijene, nije naodmet reći da je tržište sunčanih naočala prilično proizvoljno. Zanimljivo je da je jedno istraživanje pokazalo da su sunčane naočale od šezdesetak kuna imale bolju UV zaštitu od dizajnerskog brenda. Dakle, ako nemate sjaj u očima, onda ga barem imajte na očima. (Lara BAGAR)


Podijeli: Facebook Twiter