Sunčana nedjelja za Feštu od fruti


Brojni gosti danas su pohodili petu Feštu od fruti i iskoristili sunčanu nedjelju da kušaju voće i voćne prerađevine vrijednih Kaldečana. Udruga mladih iz Kaldira, koja organizira ovu manifestaciju, nastoji, a sudeći prema broju posjetitelja i uspijeva, afirmirati proizvode po kojima je ovaj kraj poznat diljem Istre.

Na fešti se predstavilo 17 proizvođača voća iz Kaldira i okolice. Moglo se kušati i po povoljnim cijenama kupiti svježe voće, ponajprije poznate kaldirske jabuke i šljive, potom ukusne džemove te raznovrsne napitke, sokove, voćne likere i vrhunska domaća vina. Uz to se moglo nabaviti odličan med i izvrsno maslinovo ulje.

Feštu je otvorio načelnik općine Motovun Tomislav Pahović, zahvalivši Udruzi mladih Kaldir što na ovakav način promiču svoj zavičaj i nastavljaju voćarsku tradiciju. Milan Antolović, pročelnik županijskog Odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu, pozvao je voćare Kaldirštine da se udruže i da ostvare projekt županijskog Centra za razvoj voćarstva Istre upravo u Kaldiru.

Lika Laganis, predsjednik Udruge mladih Kaldir zahvalio članovima udruge na zalaganju, ali i svima koji su na bilo koji način doprinijeli održavanju ove manifestacije. Otvaranje fešte uveličali su ženska vokalna skupina Romanca iz Buja i Cerovljanske mažoretkinje.

Vrijedne Kaldirčanke pripremile su dva metra dugu štrudlu od jabuka, a cijelo su vrijeme pravile su marmeladu i pekle palačinke. Srđana Jevtić, superfinalistica popularnog TV showa Masterchef, pripremila je tagliatu od ramsteka s tostiranim kruškama, mini slatke omlete s musom od bijele čokolade s voćem i zapečene šljive s pancetom i sirom. Uz cijenjenu kaldirsku malvaziju, teran i muškat ova su jela dobro prijala. (M. RIMANIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter