Sunčan i ugodan početak proljeća

Sunčan i ugodan početak proljeća (M. MIJOŠEK)
Sunčan i ugodan početak proljeća (M. MIJOŠEK)

U četvrtak, 20. ožujka, u 17 sati i 57 minuta i službeno započinje ovogodišnje proljeće. Dan i noć jednako će trajati, a Sunce će u svom prividnom nebeskom putu prijeći na sjevernu polutku. Taj se događaj spominje i kao proljetni Ekvinocij ili proljetna ravnodnevnica čime i službeno započinje topliji dio godine.

Prema vremenskim prilikama koje na ovom području prevladavaju od početka ožujka jasno je da je proljeće započelo već s prvim danima mjeseca. Neugodno kišovita, blaga i topla zima završila je uz nekoliko vjetrovitih i prohladnih dana, a vrijeme se u potpunosti stabiliziralo.

Temperature zraka su u stalnom porastu, a već gotovo petnaest sunčanih dana u nizu u potpunosti potvrđuje da je proljeće stiglo na vrijeme ili čak i nešto ranije od očekivanja. Ugodni i sunčani dani koji traju od početka mjeseca opravdavaju i činjenicu što se za početak klimatološkog proljeća uzima upravo početak mjeseca ožujka.

Značajno je napomenuti da su posljednjih dana temperature zraka u Istri prvi puta ove godine, porasle iznad 20 stupnjeva. To se prvo dogodilo u unutrašnjosti poluotoka, a u priobalnim će se područjima to dogoditi u idućih nekoliko dana. Uz postupan porast temperatura mora još će se brže zagrijavati kopno pa će  temperature zraka i dalje biti u značajnom porastu.

Prognoze vremena za početak proljeća i više su nego povoljne. Nastavlja se tako suho, sunčano i stabilno vrijeme koje će vrlo vjerojatno potrajati sve do kraja mjeseca.

Manja promjena vremena očekuje se krajem tjedna, proći će uz prolazno povećanu naoblaku bez ili uz vrlo malo kiše. Idući tjedan uz umjerenu buru, ponovno stabilno, sunčano i još toplije. Prve jače proljetne kiše trenutno nisu na vidiku, vjerojatno je da će stići tek u travnju. (priredio Mario Grabar)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter