Šumski vrtić u Novigradu: Učimo o prirodi


Na prostoru šumarka ponad ušća rijeke Mirne na Antenalu, u sklopu kojega je postavljena drvena kućica za promatranje ptica i drugi sadržaji namijenjeni aktivnom boravku djece u prirodi, ovih je dana potpisan ugovor između Grada Novigrada i Znanstveno-edukacijskog centra (ZEC) iz Višnjana o sufinanciranju aktivnosti Šumskog vrtića Cuveta, odnosno projekta koji se odvija pod okriljem višnjanskog ZEC-a.

Ugovor su u sklopu obilježavanja Dječjeg tjedna potpisali gradonačelnik Anteo Milos i ravnatelj ZEC-a Korado Korlević, a Grad se time obvezao financijski poduprijeti ovogodišnje aktivnosti vrtića u iznosu od 25 tisuća kuna. Ta će se sredstva utrošiti za nabavku potrebne opreme, potrošnog materijala i troškove edukatora. Prisutni su bili i predstavnici Hrvatskih šuma, predvođeni Borisom Černehom, voditeljem ekološkog odjela Hrvatskih šuma i koordinatorom njihova programa šumske pedagogije. Hrvatske šume su također pružile podršku ovom projektu, dozvolivši njegovo nesmetano odvijanje na prostoru pod njihovom ingerencijom.

Pilot-projekt

Tom je prigodom potpisana i izjava kojom se utvrđuje kako će osim Šumarije, o šumi na Antenalu zajednički brinuti i Grad Novigrad te višnjanski ZEC odnosno Klub istraživača Explora, koji u okviru programa šumske pedagogije također već godinama aktivno djeluje.

Predstavljajući projekt Šumskog vrtića, Korado Korlević je istaknuo kako je to trebao biti pilot-projekt koji će se u Novigradu odvijati tijekom prve dvije godine, no podrška na koju je projekt naišao od strane Grada i novigradskog gradonačelnika, trajno ga je ovdje zadržala.

- Zahvaljujući podršci Grada Novigrada, Hrvatskih šuma, ali i podršci susjednih općina, ovdašnjoj djeci pružena je šansa za sudjelovanje u kvalitetnim i pozitivnim aktivnostima koje njihovi vršnjaci iz europskih zemalja imaju već dugi niz godina, rekao je Korlević, dodajući kako je potreba za ovom vrstom programa velika.

- Svjedoci smo kako moderan i ubrzan načina života pridonosi neuravnoteženom razvoju djece koja potom u budućnosti imaju poteškoća s motoričkom inteligencijom, nemaju snage ni koordinacije, a zdravstveno su sve osjetljiviji. Kako bismo im omogućili priliku za kvalitetnu edukaciju, a time utjecali i na njihovu budućnost, važno je raditi na povratku djece prirodi, kao idealnom mjestu za njihov pozitivan razvoj, rekao je Korlević.

Novigradski gradonačelnik Anteo Milos naglasio je kako se projekt šumskog vrtića pokazao kao vrlo uspješan no za naše krajeve još uvijek relativno nov vid odgoja djece u prirodi.

Dodao je kako Grad Novigrad pored netom potpisanog ugovora o financiranju šumskog vrtića, već nekoliko godina proračunskim sredstvima financira i redovitu djelatnost mladih istraživača u Antenalu, u okviru programa Škola aktivne ekologije, u iznosu od 15 tisuća kuna.

Djeca svih uzrasta

Treba istaknuti kako je cijela ova priča zaživjela zahvaljujući programu Mladih istraživača OŠ Rivarela, koji je pri ovoj novigradskoj školi pokrenut prije osam godina. Aktivnosti projekta šumske pedagogije na Antenalu organizirane su danas u tri skupine: djeca predškolske dobi okupljena su u Šumskom vrtiću Cuvete, niži razredi osnovne škole uključeni su u skupinu Lisice, dok djeca od 5. do 8. razreda istražuju i uče u Rangerima.

Svaka skupina ima svoj tabor s kućicom odnosno šatorom i mjestom za logorsku vatru. Okupljaju se svake subote u prijepodnevnim satima, te kroz boravak u prirodi, na otvorenom, uče o biljkama i životinjama, uređuju svoj prostor, svladavaju razne vještine poput penjanja, izrade i uporabe alata, vožnje kanuom, paljenja i održavanja logorske vatre, samostalne pripreme ručka i tome slično. Svi polaznici programa na taj način stječu znanja o svijetu oko sebe kroz druženje, igru i istraživanje u prirodi. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter