Šumski požari uništili tisucu kuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šumski požari koji bjesne u sušom pogodenom središnjem dijelu americke savezne države Teksas uništili su više od 1000 kuca u zadnjih nekoliko dana dok su se širili prema gušce naseljenim podrucjima, izjavio je u utorak teksaški guverner Rick Perry.

Perry je u utorak obišao opožareno podrucje zapadno od grada Austina, gdje je uništeno nekoliko desetaka domova a stotine ljudi je evakuirano, izvijestila je TV mreža ABC News.

Republikanac Perry, koji je napustio predsjednicku predizbornu kampanju kako bi obišao požarišta, izrazio je nadu da ce hladnije temperature i slabljenje vjetra pomoci vatrogascima da obuzdaju više od 50 požara diljem države.
"Magnituda tih gubitaka prilicno je zapanjujuca. Imamo puno Teksašana koji sada žive u skloništima", rekao je Perry na konferenciji za novinare u Austinu.

Škole su zatvorene, a crkve su u utorak bile pune evakuiranih stanovnika diljem središnjeg Teksasa. Gotovo 600 kuca uništeno je u zajednicama u predgradu Austina i obližnjeg okruga Bastrop, ruralnoj zajednici oko 65 kilometara jugoistocno od grada.

Više od 1,5 milijuna hektara u Teksasu je spaljeno u šumskim požarima od studenoga 2010., pomognuto nastavkom suše koja je izazvala više od 5 milijardi dolara štete u poljoprivredi te države.

U posljednjih tjedan dana, šumarska služba Teksasa odgovorila je na 181 požar na gotovo 48.000 hektara. Dužnosnici su rekli da je najgori požar pogodio okrug Bastrop, gdje se protezao na 26 km i na više od 12.000 hektara. Vlasti su objavile da su dvije osobe poginule u nedjelju.

U utorak taj požar i dalje nije bio pod nadzorom, a u crkvama i školama je sklonište našlo tisuce stanovnika. Perry, vodeci medu republikanskim predsjednickim kandidatima, otkazao je nastup na okruglom stolu kandidata u Južnoj Karolini u ponedjeljak kako bi se vratio u Austin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter