Šumski pjesnici postavili odmorište za ptice


Drugi susret Šumski pjesnici i prvi rođendan dudovog stabla održan je proteklog vikenda kod ponora Butori svečanim otvaranjem kućice odmorišta za ptice u šumi.

U šumskoj tišini, uz svjetlost krijesa i lučica te glazbu gitare svoju su poeziju čitali pjesnici i pjesnikinje iz Hrvatske, Srbije, Mađarske i Slovenije. Tako su priliku da podijele svoje pjesme drugi put dobili Tibor Weiner Sennyey iz Budimpešte i Slobodan Nikolić iz Pančeva. Tibor je svoje pjesme čitao na mađarskom, a prevađala je na hrvatski jezik Angela Pataki iz Labina.

Posjetiteljima se predstavio i Bojan Krivokapić iz Novog Sada, koji je čitao svoje stihove na srpskom, hrvatskom i slovenskom jeziku - kombinirajući izgovaranje tekstova uz vokalno-glazbene pasaže. Od domaćih autorica tu su bile Dorta Jagić, već poznato ime hrvatske književne scene, kao i Ana Brnardić iz Zagreba, te Maja Klarić iz Šibenika, ujedno i organizatorica ovog poetskog druženja s Goranom Blaževićem iz Umaga.

Klarić je čitala svoje pjesme iz zbirke koja iz tiska izlazi krajem rujna, ali i poeziju talijanskih autora, između ostalih onu Marija Schiavata i Gina Brazzodura. Kasnije su svoje pjesme čitali i pojedinci iz publike. Večernje druženje obilježila je razmjena poezije na nekoliko jezika, različitih poetika i estetika, ali i zajednička želja da se bar na trenutak, u šumi, daleko od konvencionalnih književnih večeri i programa, vrijeme uspori i oslušne pjesma kukaca i ptica.

Organizaciju susreta, uz spomenuti dvojac, potpisuje  kulturna udruga Manifest. Šumski pjesnici održani su u sklopu proslave Svete Marije Snježne u Šterni, koja se organizira pod pokroviteljstvom Općine Grožnjan i Zajednice Talijana Šterna. (T. KOCIJANČIĆ, snimio B. KRIVOKAPIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter