Šumski pjesnici i poezija kraj krijesa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pjesnicki susret «Šumski pjesnici», održan proteklih dana pored ponora Butori u Šterni, okupio je pedesetak ljudi. Najavljen je plakatom na kojem je stajao natpis «Ako ne odeš u šumu nikada ti se ništa nece dogoditi i život ti nikada nece zapoceti».

Neobicna manifestacija posvecena poeziji i prirodnim elementima - zemlji, vodi, zraku i vatri - održana je prvi put u šumi, u sklopu proslave Gospe Snježne u tom selu kod Grožnjana, u organizaciji umaške udruge mladih Fobija i kulturne udruge Manifest.

Vecer je pocela sadnjom duda na kraju staze oznacene bakljama kako bi posjetitelji mogli lakše pronaci put kroz mrak. Pokretaci inicijative, Umažanin Goran Blaževic i Šibencanka Maja Klaric, održali su kratak uvodni govor poslije kojeg je uz zvukove djembea posadeno prvo drvo Šumskih pjesnika.

- Naša je namjera pratiti rast drveta iz godine u godinu prilikom svakog ovog okupljanja. Osim toga, svaki je prolaznik itekako dobrodošao da ga posjeti i zalije, rekli su pokretaci manifestacije. Publika se potom uputila do krijesa oko kojeg se gotovo sat i pol citala poezija na temu šume i prirode. Medu pjesnicima su bili Slobodan Nikolic iz Srbije, Tibor Weiner Sennyey iz Madarske, te iz Hrvatske Neven Ušumovic, Snježana Pejovic Petracek i Maja Klaric.

Na mjestu zbivanja postavljen je eko-art koš za smece kojeg je izradio Darko Brajkovic ?epeto Njapo iz Marušica, kao i stablo duda koje ce ponor Butori obilježiti kao trajno okupljalište glasnogovornika šume.

«Šumski pjesnici» održali su se u sklopu proslave koju su organizirali Zajednica Talijana Šterna i Opcina Grožnjan. Udruga Manifest najavila je nove projekte od kojih su najvažnije poetske kolonije i obilježavanje zanemarih prirodnih bogatstava kao što se nastojalo uciniti i ovim dogadajem. (T. K.)


Podijeli: Facebook Twiter