Šumski park uz Pazinčicu

Irina Kivela Ukotić i Irena Kotiga govore o šumskom parku uz Pazinčicu (M. RIMANIĆ)
Irina Kivela Ukotić i Irena Kotiga govore o šumskom parku uz Pazinčicu (M. RIMANIĆ)

Članice Udruge za održivo življenje 5R iz Pazina Irina Kivela Ukotić i Irena Kotiga predstavile su u Gradskoj knjižnici projekte koje su realizirale tijekom ljeta i jeseni zahvaljujući potpori Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva iz Pule. Predstavljanje se trebalo održati na mjestu ostvarenih projekta uz Pazinčicu, ali su se Irina i Irena zbog kišnog vremena odlučile za knjižnicu.

Udruga je u sklopu ovih projekata uredila parcelu nedaleko od Zarečkog krova, najvećeg slapa na Pazinčici, koju je na pet godina uzela u zakup od Grada Pazina. Sredstvima zaklade realizirani su na tom prostoru projekti «Piknik zona na Potoku» i «Šumski park Bilfo» od recikliranih automobilskih i traktorskih guma. Članovima udruge pomagali su brojni volonteri, a građanima su ponuđeni organizirani sadržaji za boravak u prirodi primjenom koncepta 5R (reduce – smanji, reuse – ponovno iskoristi, recycle – recikliraj, rethink – promisli, repair – popravi) kojih se udruga u svom radu pridržava, rekla je Kivela Ukotić.

Ovim je projektima Udruga 5R osigurala preduvjete za buduće aktivnosti i programe, kao što su škola u prirodi, gastro-radionice, likovni i fotokamp te već dva puta uspješno organiziran čripnja fest, ali i za druge aktivnosti udruge i građana, dodala je Kotiga. Sada je na redu tiskanje edukativne brošure o načinu izrade recikliranog igrališta od automobilskih guma te predstavljanje projekata koje će se održati u suradnji s Gradskom knjižnicom Pazin kao dio projekta Zelena knjižnica. (M. R.)


Podijeli: Facebook Twiter