Šumski istraživaci u Šijanskoj šumi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kako izmjeriti visinu drveta, izraditi herbarij ili hranilicu za ptice, od kojih se šumskih biljaka može napraviti caj ili varivo? Odgovore na ova, ali i mnoga druga zanimljiva pitanja moguce je pronaci u publikaciji "Šumski istraživaci - prirucnik za upoznavanje šumskih zajednica u Istri", koja je prezentiran u Šijanskoj šumi.

Knjižica je, kako je navela Rudija Pavlicevic iz Zelene Istre, rezultat istoimenog edukacijsko-istraživackog projekta ove udruge o šumskim zajednicama na podrucju Istarske županije, koji je bio usmjeren na profesore biologije i gimnazijalce. Tijekom projekta izraden je i ovaj edukativno-didakticki materijal u cije su kreiranje bili direktno ukljuceni i profesori osam istarskih srednjih škola. Inace, njegovi su autori inženjeri šumarstva Ana Fornažar i Željko Zgrablic iz Hrvatskog šumarskog instituta - Centra za opcekorisne funkcije šuma iz Pazina, zatim Slavko Brana, botanicar iz Javne ustanove Natura Histrica te Rudija Pavlicevic iz Zelene Istre.

Projekt financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, a namijenjen je ucenicima 2. razreda gimnazije s ciljem upotpunjavanja redovnog gradiva iz biologije, ali i svim ostalim ucenicima koji žele nauciti nešto više o šumama koje ih okružuju.

Prirucnik je tiskan u 500 primjeraka, a tijekom ovoga mjeseca po školama diljem Istre organizirat ce se radionice s ciljem njegove promocije buduci da je krajnji cilj da se, sukladno financijskim sredstvima, nanovo tiska za nove generacije te, u konacnici, ude u redovnu nastavu biologije.

Kako su ispricali njegovi autori, prirucnik na 30-ak stranica upoznaje citatelje s florom i faunom istarskih šuma, zašticenom Motovunskom šumom i šumom Kontija te zašticenim vrstama koje u njima žive. Na popratnom CD-u nalazi se cijeli prirucnik, ali i dodatni materijal, primjerice o gljivama. Jer, kako je naveo Brana, bez njih nema stabilnog šumskog ekosustava, buduci da su cak 93 ukupne hrvatske flore u simbiozi s gljivama. Zadnje stranice prirucnika cine radni listovi za terensko istraživanje ucenika. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter