Sumporni dioksid u Konzumovoj Standard marmeladi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja naredila je Konzumu povlačenje s polica marmelade od marelica robne marke Standard, u pakiranju u plastičnoj posudi od 700 grama, s rokom trajanja do 4. ožujka 2014. godine, čiji je proizvođač Eurovoće zadruga iz Riječana, Orahovica.

U marmeladi serije /Lot: L310513310613:00 pronađeno je sumpornog dioksida više nego što je propisano Zakonom o prehrambenim aditivima, aromama i prehrambenim enzimima.

Inicijalnom procjenom rizika utvrđeno je da proizvod predstavlja rizik za zdravlje osoba koje pokazuju alergijsku reakciju i/ili intoleranciju na sumporni dioksid, i općenito za zdravlje djece. Kod djece astmatičara sumporni dioksid koji se oslobađa tijekom konzumacije hrane može, štoviše, dovesti do iritacije gornjih dišnih putova, ali i izazvati bronhijalni spazam, piše u obavijesti Ministarstva poljoprivrede, kao nacionalne kontakt-točke za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF).

Nakon što je Konzumu naredila povlačenje marmelade s polica, sanitarna inspekcija, kako najavljuje, nastavlja s daljnjim inspekcijskim radnjama. (B. M. P.)


Podijeli: Facebook Twiter