Šumovi, tonovi, buka ili sklad

Veselo otvorenje Monte Librića (D. MEMEDOVIĆ)
Veselo otvorenje Monte Librića (D. MEMEDOVIĆ)

Deveti Festival dječje knjige Monte Librić svečano je otvoren u utorak u dvorani pulske Zajednice Talijana. Tema ovogodišnjeg izdanja je "ZvukBook" i istražuje svijet zvukova koji nas okružuje te njihovu ulogu u literarnom tekstu.

Program svečanog otvorenja režirala je Rea Korani, a  glazbeno-scenski dvojezični program izveli su TonE i TonKA (Miroslav i Sedina Cerovac), te Librice Rea Korani i Iris Mošnja. Pjesmom su i plesom dočarali ovogodišnji sadržaj "šumovi, tonovi, buka ili sklad, kako to zvuči, čut ćete sad".

- Jako puno ljudi pomagalo je u kreiranju ovogodišnje teme, i zato svima želim dobro raspoloženje, da budu opušteni i da kupe barem jednu knjigu, kazala je na otvaranju Slavica Ćurković, direktorica Monte Librića.

Bogat talijanski program

Predsjednik Zajednice Talijana Fabrizio Radin također je izrazio svoje zadovoljstvo što su ove godine suorganizatori festivala i što su talijanske knjige zastupljene u vrlo velikom broju.

- Poseban gušt je biti na Monte Libriću. Čitanje jest sanjanje otvorenih očiju, a u svakome od nas i dalje se nalazi ono radoznalo dijete. Gledajmo na svijet očima djece, čitajmo, uživajmo u knjigama i nevjerojatnim pričama, kazao je župan Valter Flego.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić je pitao djecu vole li čitati, je li im je ljepše tu ili u učionicama, na što je netko od brojnih mališana, kazao da je u učionici katastrofa, a da je na Monte Libriću lijepo. On im je potom obećao da će dogodine, za deseto, jubilarno izdanje biti velika fešta i još bogatiji program.

Za ovu je prigodu pulska Zajednica Talijana - Circolo pretvorena u grad knjiga za djecu s mnoštvom programa, književnih promocija, literarno-glazbenih radionica, kazališnih predstava, filmova i scensko-glazbenih nastupa.

Za ilustraciju je ove godine angažiran poznati hrvatski ilustrator Tomislav Tomić, Matko Plovanić već treću godinu potpisuje dizajn Librića, dok je scenografiju oblikovao Hrvoje Đukez, koji je prostorije Circola pretvorio u glazbeni instrumentarij sa zvučnim interaktivnim predmetima, što je djecu silno razveselilo. Naime, nakon službenog dijela otvaranja, djeca su odmah htjela dotaknuti sve te instrumente te se prepustila plesu i pjesmi.

U izložbenom dijelu Monte Librića sudjeluje više od 65 domaćih i stranih nakladnika, a velika novost je vrlo bogat izbor talijanskih knjiga koje donosi tršćanska knjižara - Libreria Nero Su Bianco. Gotovo 3.000 knjiga bit će do nedjelje dostupno s popustima od deset do 50 posto.

Skladbe iz filmova

Svi programi 9. Monte Librića nadovezivat će se na temu zvuka. Puhački orkestar i solisti Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova Pula održat će koncert Librofonia, a izvodit će skladbe iz filmova koji su nastali prema knjigama. U popularnom programu "Knjige papam" gostovat će poznata glazbenica Tamara Obrovac i pulski jazz trubač, Branko Sterpin, a u "Pričama za laku noć" Baki Librić pridružit će se dva glazbenika: Marko Malivuk Jovanović na saksofonu i Carlos Fagin na klaviru.

U radioničkom dijelu zvuk će se posebno istraživati u Libraonicama ZvukBook koje vode studentice s Odjela za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, u Tvornici zvuka Nenada Sinkauza, u talijanskim radionicama "Animacija zvuka" mladog glumaca Giulia Settima, te u radionicama "Zvučne priče" Aleksandre Vinkerlić i "Piccoli terremoti" Ester Richter Kontošić, kao i u slušaonicama i radio-radionicama Produkcijskog odjela za djecu i mlade Hrvatskog radija.

Ove godine u programu Librić teatrino održat će se rekordan broj predstava. Iz Trsta dolaze dvije predstave: "Bremenski glazbenici" Ansambla za djecu i mlade te "Clap Clap" kulturne organizacije La luna al guinzaglio. Teatar PocoLoco na Monte Libriću izvest će svoju scensko-glazbenu adaptaciju poznate bajke "Palčica", a naklada Iris Illyrica predstavit će strip junaka Gaturra i to karaokama na španjolskom jeziku. Helena Minić i ansambl INK-a izvest će scenske interpretacije romana "Dječak Will" autora Vladimira Stojsavljevića, kojom će se na Libriću obilježiti 400. obljetnica smrti Williama Shakespearea.

U popodnevnim satima novi likovi Monte Librića – TonE & TonKA (Sedina i Miroslav Cerovac), svakodnevno će uveseljavati djecu u dinamičnoj igri koja spaja knjigu, čitanje i poeziju sa zvukom i ritmom. U pulskom kinu Valli prikazat će se Disneyjev film "Knjiga o džungli" te na talijanskom jeziku film "Nevidljivi dječak" Gabrielea Salvatoresa. 

Festivalski program ostvaruje se uz pomoć mnogobrojnih partnera, a najznačajniji je Zajednica Talijana Pula. Tu su još: Europski institut za književno prevođenje "Janus Panonius", Gradska knjižnica i čitaonica Pula, Javna ustanova Pula Film Festival/Kino Valli, Knjižnice grada Zagreba - Gradska knjižnica za djecu i mladež i Hrvatski centar za dječju knjigu, Produkcijski Odjel za djecu i mlade HRT-a, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli - Odjel za odgojne i obrazovne znanosti, Srpski kulturni centar u Istri i glazbena škola Ivana Matetića Ronjgova Pula. Pokrovitelji Monte Librića su Grad Pula, Istarska županija i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske. Talijanski dio projekta financiralo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije putem konvencije potpisane s Talijanskom unijom i Narodnim sveučilištem u Trstu.

Krotitelj oblaka

Prvo predstavljanje na Monte Libriću bilo je ono knjige "Krotitelj oblaka", koji je napisala Tomica Šćavina, a ilustrirao Tomislav Tomić. Upravo je Tomić u razgovoru s Libricama ispričao  da u dalekoj planini žive Kroti, narod koji posjeduje tajnu kroćenja oblaka… Zadivljen njihovim moćima, dječak Petar postaje njihov učenik… Tomić je govorio djeci kako nastaju ilustracije, istaknuo je da najprije sve kreira olovkom, ručno.

"Stoljeće 'Priča iz davnine'"

U sklopu ovogodišnjeg Dana za knjižničare, osmišljenom u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula, Knjižnicama grada Zagreba - Gradskom knjižnicom odjela za djecu i mladež i Hrvatskim centrom za dječju knjigu, upriličena je izložba ilustracija Tomislava Tomića "Stoljeće 'Priča iz davnine'".

Nakon pozdravnih riječi ravnateljice Gradske knjižnice i čitaonice Nele Načinović te Slavice Ćurković, direktorice Monte Librića, voditeljica Hrvatskog centra za dječju knjigu Ranka Javor kazala je da nisu Tomićeve ilustracije samo na tragu klasika, već da je on fasciniran starim majstorima. Tomić je kazao da se njegove ilustracije dijele u dvije faze - one prije djece i one nakon što je dobio djecu, kada je reducirao crtice zbog manjka vremena. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter