Sumorna školska godina u "zemlji znanja"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

?aci bez knjiga i školskog prijevoza, ucitelji i profesori bez desetak posto place, roditelji ispražnjenih džepova nakon kupnje školske opreme! Uz ovakvu sumornu bilancu danas pocinje još jedna godina ucenja za 550 tisuca djece u osnovnim i srednjim školama diljem naše "zemlje znanja".

Odgoj i obrazovanje platili su jedan od najvecih cehova aktualne ekonomske krize. Država je, naime, upravo na tom podrucju odlucila ove godine uštedjeti 1,1 milijardu kuna - toliko je rebalansima proracuna srezala sredstva za školstvo. Projekt besplatnih udžbenika naprasno je ukinut, svega mjesec dana nakon što su prošlogodišnji udžbenici, vrijedni 440 milijuna kuna, baceni u smece, buduci da je tadašnji resorni ministar Dragan Primorac planirao da ce svi hrvatski ucenici ove jeseni dobiti nove knjige. No, Vlada je naknadnom pamecu shvatila da novca nema, pa je tako pola milijuna hrvatskih roditelja u nekoliko tjedana moralo naci sredstva za neplaniran trošak. A on nije beznacajan - udžbenici za osnovnoškolce stoje prosjecno oko 700, a za srednjoškolce oko 1.700 kuna.

Besplatne udžbenike dobit ce ove godine tek oko 20 tisuca socijalno ugroženih školaraca, a to je dvostruko manje od onoga što je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obecavalo prije samo dva mjeseca. Pravo na "državne" knjige mogu ostvariti jedino djeca iz obitelji kojima je prihod po clanu manji od 500 kuna. Država bi trebala naci sredstva i za oko 15 tisuca djece branitelja i invalida Domovinskog rata koja besplatne udžbenike dobivaju jedino ako je prihod njihove obitelji ispod 1.995 kuna.

U sveopcoj državnoj štednji na školstvu nešto ce bolje proci obitelji u bogatijim opcinama i gradovima. Zagreb, koji je godinama placao besplatne udžbenike, ove godine nije predvidio novac za tu namjenu, ali je odlucio naknadno pronaci tri milijuna kuna. Rijeka ce socijalno ugroženim obiteljima za kupnju udžbenik dati pomoc u iznosu od 700 do 1.200 kuna. U Splitu je humanitarnom akcijom prikupljeno sedam milijuna kuna, cime su osigurane knjige za sedam tisuca ucenika. Neke lokalne vlasti pokušat ce subvencionirati prijevoz za ucenike, no u ovoj recesijskoj godini sredstva ce se teško nalaziti.


Podijeli: Facebook Twiter