Šumonjine "Ovce" u Ljubljani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon izložbe u Obalnim galerijama u Kopru, dio postava Bojana Šumonje naslovljen "Ovce", od ponedjeljka se može razgledati u ljubljanskoj galeriji Kresija. "Ako bismo željeli sažeti zajednickim nazivnikom slikarstvo Bojana Šumonje možemo reci da je prije svega rijec o radovima narativne tematike", piše kriticar Zvonko Makovic u popratnom katalogu i istice da Šumonjine slike uvijek podrazumijevaju neku pricu kao okosnicu oko koje se gradi slika u materijalnome smislu rijeci.

Ovce koje autor oslikava vrlo su brojne, on ih prikazuje danju, nocu i uz mjesecinu. U nekim svojim radovima Šumonja oslikava samo ovce i one su centar svega, a u drugima se vidi i djelic neba. Na jednom od tih radova vidljiv je i natpis "Croatia" ispisan plavim slovima, što asocira, kako istice Makovic, na poznati natpis "Hollywood".

"Ova nas djela iznenaduju zbog varijacije istog motiva, zbog tematskih i kompozicijskih pomaka, kao i zbog detalja. Sve to zahtijeva studijski pristup samome radu, a važne su u tome njegove bjeline, koje su tu poput prozirnog i tankog nanosa, uvijek vrlo posebne i osobite za svaku sliku", piše u katalogu likovni kriticar Andrej Medved.

Izložba, koju je otvorio ljubljanski gradonacelnik Zoran Jankovic, ostaje otvorena do 29. rujna.


Podijeli: Facebook Twiter