Šumonja u New Orleansu, Grofelnik u New Yorku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pulski likovni umjetnik Bojan Šumonja svojim se radovima predstavlja u Byrdie’s Gallery u New Orleansu, a izložba ostaje otvorena do 10. studenog.

- Radi se o slikama koje su prošle godine nastale u New Yorku u povodu moje tamošnje samostalne izložbe. Za sadašnju izložbu u New Orleansu naslikao sam na licu mjesta još dvije slike i upotpunio prošlogodišnju kolekciju, kaže Šumonja.

U predgovoru kataloga izložbe koji potpisuje kustos Rajko Radovanovic navodi se da je od 1995. Šumonja razvio sofisticirani, osobit slikovni jezik te da, iako figurativan, njegov imaginarij nije narativan, vec pokušava istražiti i komunicirati ono što je onkraj cistog razumijevanja u svom elementarnom obliku.

- Na ovoj izložbi predstavljen je izbor iz Šumonjinog ciklusa "Ovce". Zbijene zajedno u masivna stada, ovce se cine kao da bezumno slijede politicke ideologije i njihove celnike.

Kako se ciklus razvijao, nastala stada su sve više odražavala rastucu globalnu dezorijentiranost društva kao cjeline, a napose pojedinca. Na slikama koje su prošle godine nastale u New Yorku, a koje cine okosnicu ove izložbe, poceli su se pojavljivati likovi iz stripova kao što su Brother Bear i Fantom - možebitna (moguca) potraga izgubljenih ovaca za novim pastirom, piše Radovanovic i naglašava da se na novim slikama superheroji pojavljuju u punoj velicini usred rastuce društvene pobune protiv utvrdenog gospodarskog i socijalnog poretka.

- Šumonjine ovce, cini se, tragaju za mitskim vodama koji ce ih izbaviti od starog poretka i pritom im vratiti njihovu buducnost, zakljucuje Radovanovic. Izložba u New Orleansu sufinancirana je sredstvima Istarske županije i Ministarstva kulture.



Goran Grofelnik, akademski likovni umjetnik iz Pule, ovoga ce se tjedna predstaviti na skupnoj izložbi u New Yorku u prestižnoj galeriji Broadway u istoimenoj cetvrti. Autor ce izložiti dvije slike u sklopu manifestacije Global art projects kuratora Abrahama Lobelskog, koji ovoga puta okuplja internacionalnu ekipu umjetnika medu kojima se našao i Grofelnik.

- Galeristi su me sami kontaktirali vidjevši radove na mojoj internetskoj stranici, kratko je komentirao Grofelnik kojem ce ovo biti prvi put da putuje preko Atlantika.

U New Yorku ce izložiti dvije slike u kombiniranoj tehnici "Prostorni rascjep" i "Spirale, valjci i štipaljke" iz 2004. godine, koje su radene akrilikom i sprejem na platnu.

Osnovna ideja je, kako kaže autor, slikanje sjena i postizanje jednostavne vizualne komunikacije s gledateljima. Crno-bijeli kontrasti izvedeni su pomocu matrica, ali i tradicionalnog slikarskog kista.

"Želim potaknuti gledateljevu znatiželju, kao što želim da moji radovi induciraju asocijativnu analiticku kontemplaciju", rekao je Grofelnik za NY ARTS, portal koji je u najavi nadolazece izložbe objavio reprodukcije njegovih radova.

Otvorenje izložbe zakazano je za 19. listopada, a bit ce otvorena do 7. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter