Sumnjivo poslovanje Bunarine d.o.o.

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Financijska policija u utorak je posjetila i sportsku lucicu Bunarina, nakon što je u prvoj polovici godine vec procešljala poslovanje u susjednoj lucici Delfin, gdje je utvrdila da istoimeno Pomorsko športsko društvo duguje državi gotovo milijun kuna na ime neplacenih poreza. U Ministarstvu financija su nam potvrdili da se doista obavlja financijski nadzor poslovanja Bunarine d.o.o., koja je 1999. dobila od Istarske županije u koncesiju sportsku luku Bunarina, no nisu nam htjeli otkriti zbog cega se obavlja nadzor i je li možda netko prijavio koncesionara za nelegalno poslovanje.

Zasad tek možemo pretpostaviti da je nadzor povezan s uplitanjem Županijskog državnog odvjetništva (ŽDO) u Puli u pricu oko te lucice. Naime, koncesionar vec 10 godina lucicu bespravno koristi i kao luku nautickog turizma, zbog cega je Ministarstvo mora uputilo zahtjev državnom odvjetništvu da ispita je li time stjecao dobit bez osnove. Predsjednica pulskog ŽDO-a Mirijana Jelenic je za naš list nedavno otkrila da odvjetništvo razmatra "moguce poduzimanje radnji radi placanja koncesijske naknade za korištenje lucice za privezivanje stranih plovila".

Ono što je nepobitno jest da je Bunarina d.o.o., na što smo u više navrata upozoravali, placala Istarskoj županiji koncesijsku naknadu za sportsku lucicu, koja je bitno jeftinija od koncesije za nauticku luku, dok je istovremeno poslovala kao nauticka luka. Time je, prema priznanju direktora Bunarine d.o.o. Gorana Vrbanca, u županijski proracun godišnje uplacivala 150 tisuca kuna manje nego što je zapravo trebala.

No, kako je brodogradilište Uljanik, ciji direktori putem Radnickog sportskog društva Uljanik, upravljaju Bunarinom d.o.o., od neprocjenjive vrijednosti za Istarsku županiju i Grad Pulu, što su u više navrata isticali župan Ivan Jakovcic i gradonacelnik Boris Miletic, tako se koncesionaru dopuštalo da krši zakone i oštecuje proracun, a da pritom ostane nekažnjen.

Koncesionaru nije pala dlaka s glave ni kad je Ministarstvo mora naložilo Istarskoj županiji da pokrene proces oduzimanja koncesije na Bunarini, ali ni kada je gradevinska inspekcija utvrdila bespravnu gradnju molova i objekata u lucici. Cak naprotiv, Jakovcic i Miletic su godinama pokušavali opravdati nezakonitosti, zauzevši se, prema njihovom tumacenju, za interese gradana koji tamo vezuju svoje brodice. Upravo su se neki od tih gradana i pobunili protiv sadašnjeg koncesionara zbog, po njima, previsokih cijena vezova, no to su županijski i gradski celnici ignorirali.

Umjesto da su pokušali koncesionaru objasniti da bi trebao poštovati koncesijski ugovor, Županija ga je prošle godine nagradila time što je lucicu Bunarina u izmjenama i dopunama Prostornog plana podijelila na nauticku i sportsku luku, što bi uskoro, prema najavama, trebao uciniti i Grad Pula u izmjenama gradskog Prostornog plana.


Podijeli: Facebook Twiter