Sumnjive smrti šticenika Doma Motovun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Medicinska sestra iz Doma za psihicki bolesne odrasle osobe Motovun Rijecanka Dijana Ararankovic, koja u toj ustanovi ciji je osnivac Republika Hrvatska radi zadnje tri godine, Opcinskom državnom odvjetništvu u Pazinu podnijela je dvije kaznene prijave protiv dvije osobe za koje smatra da su pogrešnim lijecenjem i ignoriranjem zdravstvenih problema dvojice korisnika direktno utjecale na njihovu smrt.

Ararankovic je mjesec i pol nakon podnošenja kaznenih prijava dala iskaz Opcinskom državnom odvjetništvu u Pazinu, gdje je objasnila svoje tvrdnje i saznanja. Mjesec dana potom, ovog ljeta, pozvana je na razgovor u policiju u Pazinu.

Neozbiljan razgovor u policiji

- Razgovor je bio neozbiljan, policajac provokativan i s elementima zastrašivanja u ponašanju. Rekao mi je da ce se postupak okrenuti protiv mene, kaže Ararankovic i dodaje kako joj Dom sada prijeti otkazom jer je, kao savjesna gradanka i medicinska sestra odana postulatima posla kojim se bavi, da su interesi, zdravlje i životi pacijenata iznad svega, dokumentaciju vezanu za smrt korisnika dostavila Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi te Odvjetništvu u Pazinu.

- Kako bih potkrijepila ono što govorim, dokumentaciju koja je dokaz mojih tvrdnji dostavila sam Odvjetništvu u Pazinu i Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Time doista nisam prekršila nijedan zakon ni tajnost podataka s obzirom na to da sam dokumentaciju dostavila institucijama države koje se bave provodenjem zakona, kaže Ararankovic. Prvu kaznenu prijavu Ararankovic je podnijela zbog smrti korisnika Doma koji je preminuo u njenoj smjeni.

- Nakon odlaska mrtvozornika, posumnjala sam u radnje i postupke odgovornih osoba protiv kojih podnosim kaznenu prijavu. Korisniku je, naime, u Domu ukinut lijek protiv epilepsije, Phemiton. Tri mjeseca nakon toga dobio je napad, što sam evidentirala, kao što su i druge medicinske sestre evidentirale njegove napade. Nakon jednog napada, kada korisnik više nije dolazio k svijesti, upucen je na bolnicko lijecenje. Po dolasku u bolnicu korisniku su ustanovljeni i upala pluca i urinarni infekt, prica Ararankovic.

- Cetiri dana nakon otpuštanja iz bolnice korisnik je u Domu umro za vrijeme hranjenja tijekom kojeg mu je pozlilo. O svemu je obaviještena Hitna pomoc u Pazinu, koja je brzo reagirala, ali do njihovog dolaska korisnik je preminuo. U periodu izmedu ukidanja lijeka i smrti korisnik nijednom nije poslan kod specijalista neurologa, niti je njegova bolest tretirana adekvatnom neurološkom terapijom, kaže Ararankovic.

Upozoravajuci EKG

Drugu kaznenu prijavu podnijela je zbog smrti korisnika Doma kod kojeg su uoceni simptomi bolesti srca.

- Snimljen je i EKG nalaz, koji je utvrdio odstupanja od normalnog nalaza. Korisnik je lijecen nešto više od dva mjeseca svakodnevnim uzimanjem lijekova za izmokravanje. Za to vrijeme niti jednom nisu bili kontrolirani elektroliti. Na dan kad je preminuo, lijecnik ga je pregledao zbog opceg lošeg stanja. Snimljen je EKG nalaz, na kojem je ispisana dijagnoza stanja sa zakljucnom kvalifikacijom da je EKG nenormalan. Korisnik nije bio upucen u bolnicu na daljnje lijecenje, gdje je jedino mogao dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu, vec je zadržan u ustanovi, gdje je isti dan i preminuo. Da je bio hospitaliziran, a to bi bilo logicno i odgovorno, adekvatno bi ga se zbrinulo, kaže Ararankovic.

Iduce dvije kaznene prijave protiv odgovornih osoba podnijela je zbog neodgovarajuce zdravstvene skrbi za još dva korisnika Doma. - Igrom slucaja, iskljucivo srecom, oba korisnika Doma, koji su bili životno ugroženi, izvukli su se i ostali živi, kaže Ararankovic, koja se odlucila na kaznene prijave jer nije imala drugog izbora.

- Radilo se i radi se o korisnicima koji su bili i još uvijek su lišeni poslovne sposobnosti i kao takvi nesposobni da se izbore za vlastita prava. S uvidima u njihovo stanje koje sam zadobila tijekom svog rada nisam ni mogla ništa drugo napraviti nego sve prijaviti nadležnim službama. Jedna od sestara me pitala zašto se nerviram oko smrti dvaju korisnika kad ionako ja kao sestra ne mogu za to biti odgovorna te mi zamjerila da sam se s korisnicima previše zbližila, kaže Ararankovic.

Ravnateljica Doma Milena Hrvatin kaže da nitko nije kriv za smrt dvije osobe u Domu zbog cega je Ararankovic podnijela kaznene prijave. - To su bili teški, kronicni duševni bolesnici kod kojih je dugogodišnja bolest naprosto ucinila svoje, rekla je Hrvatin. (R. FRANK/Novi list)

OVO JE DIO TEKSTA KOJI U CIJELOSTI MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter