Sumnjiva prijava protiv vrha poreckog IDS-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao bomba odjeknula je objava sažetka navodne kaznene prijave protiv vrha poreckog IDS-a DORH-u i USKOK-u, objavljena na portalu Ipress. Prijava je, navodno, poslana 10. kolovoza ove godine i na znanje Vladi, MUP-u, Ministarstvu pravosuda, Europskoj komisiji te svim medijima. Kopija je poštom stigla na portal prošlog tjedna, ali, kako smo saznali, nije je dobio niti jedan drugi medij u Istri. Navodnu prijavu, prema navodima portala, potpisuje "Grupa vijecnika IDS-a i gradana Grada Poreca".

Prijavljeni su gradonacelnik Edi Štifanic, njegov zamjenik Edo Kos, predsjednik Vijeca Edidio Kodan, Branko Curic, nekadašnji clan Poglavarstva i vlasnik golf tvrtke, Alen Benkovic, direktor gradskog poduzeca Parentium, Boris Hrast, bivši tajnik, i Milan Markežic, predsjednik Zajednice sportova Grada Poreca, te odvjetnicki ured Robertina Bilobrka.

Ova je grupa, prema navodima Ipressa, oštetila gradski proracun, Zajednicu sportova i tvrtku Parentium sklapanjem štetnih ugovora, zlouporabom ovlasti u gospodarskom kriminalu, krivotvorenjem isprava, kršenjem Zakona o javnoj nabavi… Navodno se u prijavi detaljno opisuju slucajevi posrednicke provizije za kupnju zemljišta na Facinki, nepravilnosti u gradnji dvorane Žatika…

Spominje se sporni ugovor s odvjetnikom Bilobrkom, koji je Grad zastupao na natjecaju Hrvatskog fonda za privatizaciju prilikom prodaje Facinke, potom o primjedbi revizije u vezi s isplatom 793.000 kuna tom odvjetnickom uredu, premda je Grad na kraju dobio, a ne kupio zemljište.

Spominje se i krajnje bizaran slucaj kupoprodaje kamena: kamen je iskopan na terenu u vlasništvu države na kojem je Parentium dobio pravo gradnje dvorane Žatike, pa ga je za 3,5 milijuna kuna prodao gradskom komunalcu Uslugi, koja ga je dijelom koristila za parkiralište kraj groblja, a dijelom za deponij i naplatila kamen Gradu, koji ga je na kraju naplatio Ministarstvu zaštite okoliša (kao suinvestitoru sanacije deponija i predstavniku stvarnog vlasnika zemlje).

O svemu smo dosad recenom detaljno pisali u Glasu Istre kada se dogodilo, odnosno kada je bilo aktualno. Ukljucujuci i cinjenicu da je gradnja dvorane s procijenjenih 60 narasla na 150 milijuna kuna - o tome je i više puta jedina na Gradskom vijecu govorila vijecnica Snježana Mekota.

U navodnoj prijavi ukazuje se na spornu javnu nabavu u koju su ukljuceni gradski dužnosnici i poduzetnici "simpatizeri" IDS-a, a u svim se navodima apostrofira uloga Kosa koji je režiser citavog posla, gradonacelnik je paravan za provodenje odluka, a predsjednik Vijeca sve zna, ali ne mari.

Dapace, spominje se da je zaradio 700.000 kuna preprodavši parcelu u poslovnoj zoni Buici, koju je od Grada kupio povoljno. Cinjenica je da su svi investitori parcele u Buicima na natjecaju kupili (uvjetno receno) povoljno, odnosno za cijenu gradnje infrastrukture, ali u ugovorima stoji zabrana otudenja.

Kodan kaže da svoju parcelu nije prodao, da je otplacuje kreditom, da se vodi na njegovo ime, ali ju je pripojio susjedovoj, uz blagoslov gradskih vlasti, pa zajedno sa susjedima gradi poslovni objekt. Prijava sadrži i optužbu da su poduzetnici simpatizeri IDS-a morali po nalogu Ede Kosa sponzorirati stranku i financirati lokalne novinare Glasa Istre, posebno potpisanu novinarku, da o tome šuti.

"Spavam mirno kao beba što se tih navoda tice. Nisam pojma imao ni o kakvoj prijavi dok danas nisam saznao da je izašlo na tom portalu. Koliko sam shvatio, prijava je anonimna, a ne vjerujem da su to vijecnici IDS-a. Prije bih rekao da je sve ovo povezano s približavanjem parlamentarnih izbora", rekao nam je gradonacelnik Štifanic. Edidio Kodan nije procitao tekst, a grohotom se nasmijao na navode kada smo mu ih prepricali: "Zapravo, Kos me zvao prije par minuta i rekao mi da je to nešto izašlo, ali doista ne brinem."

Provjerili smo s još nekolicinom IDS-ovih vijecnika, a redom su nas uvjeravali da ne znaju ništa o tome. Jedan je od njih rekao da je ocekivao da ce netko konacno napraviti taj korak, da mu je drago da je to ucinjeno, premda je o tome saznao od nas. Prilicno visoko pozicionirani IDS-ovac rekao je da bi mu bilo drago da konacno dodu istražiti što se u gradskoj upravi radi, pa da plati tko je kriv, jer se boji zbog prezaduženosti proracuna i zbog poslova o kojima odlucuje uski krug ljudi. Svi oni, za sada, ostaju anonimni.

Sada nezavisna vijecnica Mekota govori bez straha: "Procitala sam tekst tek kad su me novinari pitali za komentar i 90 posto navoda su zapravo moja izlaganja na Gradskom vijecu. Jako mi je cudna ta prijava iza koje stoji grupa Porecana, a nisu mene pitali da se potpišem ili potkrijepim njihove optužbe. Netko drugi mora iza toga stajati, ali tko god da je, dobro da se pokrenulo."

Ova prijava, nažalost, najprije podsjeca na politicki spin, jer je vecina optužbi zapravo od ranije poznata iz tekstova potpisane novinarke objavljenih u Glasu Istre, ukljucujuci prošlotjedni clanak o spornim ugovorima o osiguranju dvorane Žatike. U njemu je predsjednik Zajednice sportova i zastupnik Croatia osiguranja Milan Markežic prozvan za sukob interesa i koristoljublje. Kopije tih ugovora ostavljene su u prizemlju zgrade u kojoj je porecko dopisništvo i nisu bile u koverti.

Možda se dio clanova poreckog IDS-a i vijecnika probudio u strahu da poslovanje Grada koje je, prema priznanju gradonacelnika na Vijecu, stalno na granici rizika, ne povuce i njih u vir u kojem bi se mogli utopiti. Možda je to samo spin protivnicke strane, ali imali su niz sitnih insajderskih detalja koji, ako nisu puka osveta onoga tko nije dobio ocekivani dio, potvrduju tezu da u poreckim redovima IDS-a kuha nezadovoljstvo.


Podijeli: Facebook Twiter