Summit praktičnih utopija na Brijunima


Summit praktičnih utopija održava se na Brijunima od 26. do 29. rujna, a danas je u sklopu tog susreta 35 aktivista, umjetnika, dizajnera igara, istražitelja i vizionara održan program otvorenog dana. Brijunski summit praktičnih utopija razvio se iz prvog Summita mikronacija koji je održan u Helsinkiju 2003. godine. Tada su kraljevi, predsjednici i predstavnici samoniklih država poput Kneževine Sealand, Ladonije, NSK-a, Kraljevine Elgaland i Vargaland, Transnacionalne Republike i države Sabotage odlučili da će se za deset godina naći na Brijunima.

Program otvorenog dana na Brijunima bio je zapravo izlet i prilika za interakciju sa sudionicima summita. Za tu prigodu sudionici su poznata mjesta i znamenitosti otoka reinterpretirali na svoj način pa su posjetitelji mogli poslušati zvučnu intervenciju u muzeju na Brijunima, vidjeti kako se može "reanimirani" nekadašnji zoološki vrt i kako to izgleda summit papiga.

Posjetitelji koji su dan odlučili provesti na Brijunima nakon obilaska su se družili sa sudionicima summita na pikniku, a navečer je predviđeno zajedničko gledanje dokumentarnog filma Paula Poeta "Empire Me" u kinu na otvorenom.

Teško je zapravo objasniti što su to praktične utopije, no recimo da je ta sintagma nastala posebno za ovaj susret na kojem su se sudionici bavili utopijskim praksama. Jednostavno rečeno, radi se o želji za promjenom trenutnog društvenog sustava ponudom alternativnih rješenja. Rezultat summita praktičnih utopija trebao je donošenje prvih praktičnih koraka koji teže prema dugoročnoj promjeni.

Skup su organizirale finsko-njemačka umjetnička skupina YKON, te udruge Drugo more iz Rijeke i Electrom iz Velike Britanije. (B. VINCEK, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter