Summit praktičnih utopija na Brijunima

Posjetitelje Otvorenog dana očekuju šetnja otokom i piknik (Arhiva G. I./S. MILJEVIĆ)
Posjetitelje Otvorenog dana očekuju šetnja otokom i piknik (Arhiva G. I./S. MILJEVIĆ)

Summit praktičnih utopija, koji će se održati na Brijunima od 26. do 29. rujna, okupit će 35 aktivista, umjetnika, dizajnera igara, istražitelja i vizionara, a 28. rujna bit će održan program otvorenog dana Summita od 14 do 23 sata. Ovaj skup, u organizaciji finsko-njemačke umjetničke skupine YKON, Drugog mora iz Rijeke i Electroma iz Velike Britanije, ne slijedi pravila konferencije, već pravila igre koja definiraju interakciju među sudionicima.

Summit praktičnih utopija razvio se iz prvog Summita mikronacija održanog u Helsinkiju 2003. godine. Kraljevi, predsjednici i predstavnici samoniklih država poput Kneževine Sealand, Ladonije, NSK, Kraljevine Elgaland i Vargaland, Transnacionalne Republike i Države Sabotage okupit će se ovaj put na Brijunima. Izaslanici helsinškog summita jednoglasno su se opredijelili za ponovno okupljanje, a Brijuni su pritom predloženi kao prigodna lokacija. Deset godina kasnije Summit praktičnih utopija pokušava razraditi i proširiti okvire svog prvog sastanka.

Sudionici Summita praktičnih utopija 2013. bavit će se suvremenim utopijskim praksama. Sintagma "praktična utopija" osmišljena je posebno za Summit i odražava želju za promjenom trenutnog društvenog sustava kroz alternativna rješenja s naznakama prvih praktičnih koraka prema dugoročnoj promjeni. Praktične utopije inzistiraju na utopiji kao intelektualnom konceptu koji povezuje fantastično i pragmatično, dovodeći do društvene, političke i umjetničke promjene.

Program otvorenog dana na Brijunima počinje u subotu u 14 sati u luci na Brijunima i zamišljen je kao kasnoljetni izlet i prilika za interakciju sa sudionicima samita Praktičnih utopija. Postojeća mjesta i znamenitosti reinterpretirat će sudionici Summita - zvučna intervencija u Muzeju na Brijunima, reanimirani ZOO i samit papiga učinit će ovaj obilazak drukčijim od uobičajene turističke rute.

Za djecu će biti organizirana posebno osmišljena 2,5-satna igra kako bi roditelji slobodno lutali otokom. Nakon obilaska, u 17 sati svi su pozvani na piknik na kojem će izvođači, posjetitelji, organizatori i polaznici samita moći nastaviti razgovore započete na obilasku. U 20 sati na programu je kratki marš do bivšeg Titovog kina na otvorenom gdje će biti održana hrvatska premijera filma Paula Poeta "Empire Me". U 22.30 sati je na rasporedu kratki marš do luke gdje će putnici uhvatiti zadnji brod za Fažanu, a sretnici koji ostaju na otoku uživat će u programu Tito disco koji će trajati do ranih jutarnjih sati.

Brod iz Fažane polazi u 13.30 sati i nije besplatan za posjetitelje otvorenog dana, dok je program na Brijunima u potpunosti besplatan. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter