Summit o nezaposlenosti mladih u Berlinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Portugalska politička kriza mogla bi u srijedu zasjeniti sastanak čelnika Europske unije u Berlinu, na kojem njemačka kancelarka Angela Merkel uoči njemačkih izbora kani o sebi graditi sliku braniteljice nezaposlenih Europljana.

Merkel je zbog inzistiranja na rezanju potrošnje u zamjenu za financijsku pomoć postala objekt ljutnje recesijom pogođene južne Europe, a u Berlinu će ugostiti dvadesetak europskih kolega s kojima će razgovarati o tome kako se boriti protiv nezaposlenosti mladih.

Kritičari je optužuju da je taj skup na kojemu neće biti konkretnih odluka organizirala samo da ublaži sliku o sebi kao o glavnoj zagovornici mjera štednje u Europi, jer je 22. rujna očekuju izbori.

Nekoliko stotina prosvjednika okupilo se ispred njezina ureda u središtu Berlina s transparentima na kojima je pisalo: "Europskoj mladeži nije dovoljno Merkeličino prazno puhanje".

"Ne vjerujem našim političarima", rekla je 31-godišnja španjolska prosvjednica Rosa Donoso koja je došla tražiti posao u Njemačkoj. "Oni samo govore, samo bla-bla-bla".

Procjenjuje se da je u Europi nezaposleno 5,6 milijuna mladih. Portugalsko gospodarstvo u dubokoj je krizi i ondje je najviše nezaposlenih mladih, što baca sjenu na berlinski summit, piše Reuters.

Portugalska vlada na rubu je pada nakon što je nekoliko ministara dalo ostavku zbog neslaganja s mjerama štednje koje traže europski partneri poput Njemačke te Europska središnja banka i Međunarodni monetarni fond. (Hina/Reuters)


Podijeli: Facebook Twiter