Summit na Malti: Mediteran ne razdvaja već spaja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Šefovi država i vlada pet europskih mediteranskih zemalja i  pet zemalja Magreba okupili su se u petak na summitu u glavnom gradu Malte da bi dali novi elan skupini poznatoj kao Dijalog 5+5. Radi se o prvom summitu nakon devet godina na kojem su se okupili čelnici Španjolske, Francuske, Italije, Malte i Portugala s jedne strane, i čelnici Alžira, Libije, Maroka, Mauritanije i Tunisa s druge strane.

"Mediteran nije neka granica koja nas razdvaja već točka koja nas sve spaja", kazao je na otvaranju summita premijer Malte Lawrence Gonzi.

"Događaji na sjeveru Afrike su od povijesnog značaja i utjecat će na sve druge zemlje", dodao je i pozvao na okončanje nasilja i demokraciju u Magrebu.

Dijalog 5+5 utemeljen je 1990. godine u Rimu, a ovo je prvi put da se čelnici spomenutih zemalja sastaju nakon pada tuniskog predsjednika Zinea El Abidinea Ben Alija i libijskog vođe Moamera Gadafija, ubijenog u Sirtu u listopadu 2011.

U Valetu su stigli i francuski predsjednik Francois Hollande, talijanski premijer Mario Monti i njegovi kolege iz Španjolske i Portugala, Mariano Rajoy i Pedro Passos Coelho. Što se Magreba tiče, tu je tuniski predsjednik Moncef Marzouki, predsjednik Mauritanije Mohamed Ould Abdel Aziz, premijeri Maroka i Alžira, Abdelilah Benkirane i Abdelmalek Sella, te predsjednik libijskog parlamenta Mohamed Magarief.

Na summitu će se prvenstveno razgovarati o većoj mobilnosti studenata i poslovnih ljudi te pravnoj sigurnosti za ulagače.  Na marginama summita održat će se kvadrilaterala na kojoj će čelnici Francuske, Italije, Španjolske i Portugala razgovarati o krizi eurozone i pripremi europskog summita 18. i 19.  listopada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter