Summit JI Europe o kulturnoj suradnji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Summit šefova država jugoistocne Europe, deveti po redu, pod nazivom ''Suvremena umjetnost i pomirenje u jugoistocnoj Europi'', zapoceo je u petak kod rimskog arheološkog nalazišta Viminacijum, u blizini srbijanskog mjesta Kostolca, plenarnim zasjedanjem. Na summitu sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipovic.

Otvarajuci skup, domacin summita, srbijanski predsjednik Boris Tadic kazao je da su tijekom prethodnih devet godina ovakvi skupovi znacajno pridonijeli unapredenju ukupne suradnje u regiji, jacanju stabilnosti te izgradnji europske buducnosti regije.

''Predlažuci temu ovogodišnjeg summita htjeli smo istaknuti važan, mada cesto nedovoljno prepoznat potencijal suvremene umjetnosti da promovira vrijednosti zajednicke našim kulturno raznolikim društvima'', kazao je Tadic. Dodao je da kriza o kojoj se danas govori nije samo ekonomska, vec prije svega kriza vrijednosti i morala te istaknuo da je, da bi se ona nadišla, neophodno što prije zapoceti zajednicki projekt obnove univerzalnih ljudskih vrijednosti i time omoguciti razvijanje tolerancije, razumijevanja i stvarnog dijaloga.

''Ovogodišnji summit treba dati novi poticaj da se suvremena umjetnost, kao dio našeg zajednickog naslijeda, iskoristi kao jedan od najdinamicnijih i najmocnijih instrumenata za produbljivanje suradnje u regiji'', istaknuo je srbijanski predsjednik otvarajuci summit.

Uz Josipovica i Tadica, na summitu sudjeluju predsjednici Albanije Bamir Topi, Bugarske Georgi Prvanov, Makedonije Gjorge Ivanov, Crne Gore Filip Vujanovic te clan Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjackog naroda Bakir Izetbegovic, dok su Grcka i Moldavija predstavljene na razini ministra kulture i zamjenika ministra kulture.

Na samitu takoder sudjeluje i glavna ravnateljica UNESCO-a Irina Bokova, europska povjerenica za obrazovanje, kulturu, multijezicnost i mlade Androula Vasiliou i glavna ravnateljica za obrazovanje, kulturu i naslede, mlade i sport Vijeca Europe Gabriela Bataini-Dragoni.

Nakon prvog djela plenarnog zasjedanja, sudionici ce oko podneva obici arheološko nalazište Viminacijum, a drugi dio zasjedanja bit ce održan poslijepodne, nakon cega se ocekuje obracanje medijima predsjednika Tadica i glavne tajnice UNESCO-a Irine Bokove.

Kako je ranije priopceno iz UNESCO-a, glavna tajnica te organizacije na summitu ce se založiti za nove poticaje regionalnim projektima suradnje, pri cemu ce poseban naglasak biti na projektima usmjerenim na zapošljavanje, a ocekuje se da ce šefovi država zasjedanje završiti usvajanjem zajednicke deklaracije.

Predstavnici UNESCO-a, koji od 1990-ih provodi projekte rekonstrukcije i pomirenja u regiji, zatražit ce, kako se ocekuje, potporu za niz prekogranicnih projekata za ocuvanje i promicanje regionalne materijalne i nematerijalne baštine, suvremene i narodne kulture, suvremene umjetnosti i kulture kao pokretaca razvoja.

Summit šefova država jugoistocne Europe nastavak je inicijative koju je UNESCO pokrenuo konferencijom na visokoj razini o jacanju suradnje u jugoistocnoj Europi u travnju 2002. godine, koja se održava svake godine, a ciji je domacin Hrvatska bila 2006. godine, kada je skup održan u Opatiji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter