Summit G77 i Kine posvećen novom svjetskom poretku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Summit G77 i Kine, koji se otvara danas u bolivijskom Santa Cruzu, posvećen je uspostavi novog svjetskog poretka, jačanju institucionalne strukture te jako heterogene organizacije i promicanju gospodarske suradnje.

Summitom se obilježava 50. godišnjica osnivanja organizacije, koju je 1964. u Ženevi osnovalo 77 zemalja, a danas ima 133 članice.

Domaćin susreta, bolivijski predsjednik Evo Morales, istaknuti predstavnik radikalne ljevice u Latinskoj Americi, istaknuo je da će "summit biti ne samo komemorativan, nego i predložiti nove socijalne politike".

Završna deklaracija skupa, koja bi trebala biti usvojena u nedjelju, najvećim se dijelom odnosi na ostvarivanje UN-ovih milenijskih razvojnih ciljeva kao što su smanjenje krajnjeg siromaštva i smrtnosti djece, pristup obrazovanju, ravnopravnost spolova i održivi razvoj.

Službenom otvaranju summita u subotu navečer prethodit će kulturni festival kojemu će nazočiti glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, ekvadorski predsjednik Rafael Correa, kubanski predsjednik Raul Castro i venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro.

Kinu predstavlja Chen Zhu, potpredsjednik Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa.

Na summitu će sudjelovati izaslanstva 120 zemalja, među kojima je i devet predsjednika država koji su već stigli u Santa Cruz, a očekuje se dolazak njih još četvorice.

Predsjednik Morales ocijenio je summit "povijesnim" događajem za svoju zemlju, kao i za cijelu Latinsku Ameriku.

Regionalne vlasti Santa Cruza uložile su velike napore da bi u rekordnom roku sagradile ceste i pripremile sve što je potrebno za održavanje summita. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter