Šumica Boškarica uljepšana dočekuje šetače

Čišćenje šumice Boškarica (G. ROJNIĆ)
Čišćenje šumice Boškarica (G. ROJNIĆ)

Proteklog je vikenda održana druga ovogodišnja akcija čišćenja šumice Boškarica. Riječ je o akciji koju već dvije godine, na proljeće i jesen, provode braniteljske udruge i djelatnici obližnjeg Doma "Vila Marija", a akcije vežu uz važne datume poput Dana planeta Zemlje i Dana mentalnog zdravlja.

Subotnjoj akciji odazvalo se 60-ak osoba, a među vrijednim radnicima zatekli smo i ravnateljicu Doma Vila Marija Vesnu Sperath koja nam je rekla da se uglavnom radi ujutro, a poslije je za svih organiziran ručak te potom slijedi zajedničko druženje.

- Ovaj put nastavljamo čistiti šumicu i raskrčiti tamo gdje smo zadnji puta stali, a cilj nam je prorijediti raslinje s desne strane, a potom bi na proljeće išli na drugu, gornju stranu ceste. Rezultat naših višegodišnjih akcija je već vidljiv, nema više otpadaka, već samo čistimo raslinje da šumica bude prozračnija, vidljivija i da svima bude ljepše, i našim korisnicima i onim građanima koji je koriste za šetnju i odmor, naglasila je Sperath.

Inače, Koordinacija udruga branitelja prihvatila se, u suradnji s Domom za psihički oboljele osobe, a u suglasnosti s Hrvatskim šumama, pokroviteljstva nad šumom Boškarica. Kako bi šumicu intenzivno održavali odlučili su dva puta godišnje organizirano čistiti. U 2013. godini organizirane su dvije akcije, a do proljeća 2015. još tri.

Kroz te je akcije angažirano 500 branitelja koji su realizirali ukupno 2.000 radnih sati. U akciju su se uključili Javna vatrogasna postaja Pula , Dobrovoljno vatrogasno društvo Pula i predstavnici MORH-a Pula s ukupno dvadesetak članova, vozilima i opremom, te Herculanea d.o.o. Pula koja je odvezla sav prikupljeni materijal.

Osim njih u ovim akcijama sudjeluju članovi udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata IŽ, dragovoljaca i veterana Domovinskog rata IŽ, veterana klub 119 brigade, branitelja "Uljanika", udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata, Zajednica Udruga HVIDR-IŽ, Udruga bošnjaka branitelja Domovinskog rata, potom mornaričko-desantne pješadije Vanga, veterana 35. inižinjerijske bojne, Hrvatsko društvo logoraša, Udruga odreda za podvodna djelovanja Pula, Udruga branitelja i veterana vojne policije, potom hrvatskih dragovoljaca DR-ogranak Pula, hrvatskih vojnih invalida DR- HVIDRA Pula te Udruga dragovoljaca i veterana DR-ogranak Pula. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter