Šume u okolici Barbana skrivaju 600 vrsta gljiva

Nakon šetnje podijeljeno je 500 porcija fritaje s gljivama
Nakon šetnje podijeljeno je 500 porcija fritaje s gljivama

Petstotinjak porcija (provjereno odlične) fritaje s gljivama podijeljeno je u Draguzetima. Pod kuharskom palicom Borisa Rocea u fritaju je išlo 500 jaja, 40 kilograma 15-ak različitih vrsta gljiva, a za bolji gušt dodano je i pancete i pršuta. Gljive su, kako smo doznali, vrijedno brali sami mještani sela.

No, prije marende mještani i njihovi posjetitelji, da bi im se otvorio apetit, prošetali su pješačko-konjičkom stazom "Putem gljiva". Ona je, kako doznajemo od načelnika Općine Barban Denisa Kontošića otvorena prije tri godine, ide kružno oko sela, dugačka je oko sedam kilometara, a pješke se, i to laganim hodom, prođe za oko dva sata.

Staza je, doznajemo od Alda Osipa, referenta u Općini Barban, dobila takvo ime jer se uz nju, gotovo na svakome metru, mogu nabrati brojne vrste gljiva, a gljivarijada se ove godine održava šestu godinu za redom.

Lijepo vrijeme za šetnju stazom iskoristilo je preko 200 mještana i posjetitelja te su se iz šume vraćali s punim košarama gljiva. Na cilju ih je dočekivao profesor Zdenko Osip, vrstan poznavalac gljiva, koji je inače porijeklom iz ovoga malog sela koje broji 30-ak kuća, te im je pojašnjavao koje su gljive dobre, a koje nisu. Osip je u Društvenom domu postavio i veliku izložbu gljiva na kojoj se moglo razgledati preko 130 različitih vrsta, među kojima i ljetni i bijeli tartuf.

Gljive su brali mještani, a ja sam posložio izložbu i davat ću savjete, kako bi svi koji beru i vole gljive proširili svoje znanje o njima. U šumama u okolici može se, kada je dobra sezona, nabrati preko 600 različitih vrsta gljiva, veli Osip te dodaje da ova sezona ipak nije jako doba za gljive, barem što se različitosti vrsta tiče, jer je sušno i jako toplo razdoblje ljeti uništilo brojne micelije.

Organizatori ove gastro-rekreativne ali i edukativne manifestacije jesu Općina i TZ Barban, u suradnji sa mještanima sela Draguzeti. (B. PETROVIĆ; snimio N. LAZAREVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter