"Šume" Elvisa Bertona

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U galeriji Palach otvorena je izložba na kojoj se likovni i multimedijalni umjetnik Elvis Berton iz Pazina publici predstavlja trilogijom koju cine ambijentalna instalacija "Metalna šuma" (2007.), multimedijalna instalacija "Digitalna šuma" (2008.) i ciklus akrila na platnu "Akrilna šuma" (2008./09.).

Rijec je o istaknutom autoru istarske likovne scene koji u svome radu mijenja stilske i poetske kategorije, ali ostaje vjeran na pocetku odabranoj temi prirode i odnosa prema njoj. No, lako citljive ekološke konotacije i nisu ono na što u njegovoj novoj cjelini treba staviti naglasak. Jer, Bertonova likovna trilogija nadrasla je bilo kakvu drugu poruku osim likovne, otvorila prostore koji teže suštini umjetnosti i cistoj vizualnosti suvremenih vrijednosti, rijeci su likovne kriticarke Branke Arh, koja je otvorila izložbu i potpisuje tekst u katalogu.

- Ambijentalnu instalaciju "Metalna šuma" tvori dvanaest dvodimenzionalnih objekata visine oko 200 centimetara. Iako oblikovane kao objekti u tri dimenzije, ove strukture ne traže afirmaciju skulpture. Njihovo glavno ekspresivno sredstvo je žica koja teži crtežu i istice plošnu strukturu oblika. Drugi dio trilogije, multimedijalna instalacija "Digitalna šuma", naglašava znacenje percepcije. Videoprojekcija prikazuje umnožene oblike stabala, 55 digitalnih slika stvorenih na racunalu, u ritmicnom ponavljanju i izmjenjivanju. Opipljivost objekta postaje privid, ideja šume, transponirana u drugi medij, povezuje skulpturu s digitalnom slikom, tradicionalni s novim medijem. "Akrilna šuma" (slike na platnu) predocava pak plošnu, dvodimenzionalnu materijalizaciju projekta, zabilježila je Arh.


Podijeli: Facebook Twiter