Šumberac autor vizualnog identiteta Monte Librića


Nakon uspješnog tematiziranja suvremenog romana za djecu (Nestvarna stvarnost 2013.) i značaja ilustracije kao autonomne discipline u knjižnoj produkciji (Točka, točka, točkica... 2014.), Monte Librić će ove godine s temom Knjiga u pokretu usmjeriti pažnju na stereotip razmišljanja o knjizi kao ekskluzivitetu biblioteka, polica, škola i učionica.

Monte Librić će se održati od 20. do 26. travnja 2015. u Zajednici Talijana, a vizualni identitet ovogodišnjeg Monte Librića imaginacija je i sugestivni izraz Manuela Šumberca, rođenog Puljanina, nagrađivanog ilustratora i autora animiranih filmova.

Manuel Šumberac rođen je 1988. u Puli. Magistrirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu na Odsjeku za animirani film i nove medije. Do sada je realizirao četiri autorska animirana filma "Escargot" (2010.), "Vesla/The Oars" (zajedno sa Zdenkom Bašićem, 2011.), "U sjeni/In the shadow" (2011.) i "Mehaničko srce" (2013.), te tri animirana glazbena videa "Žeđam", "Tolerancu" i "Vesla" za Gibonnija.

Bio je glavni animator na nagrađivanom animiranom filmu "Guliver" Zdenka Bašića i na filmu "Industrija" Livija Rajha. Osvojio je glazbenu nagradu Porin za najbolji videospot (Žeđam) i za najbolje likovno oblikovanje albuma "Svijet Glamura" (Hladno pivo). Za animirani glazbeni videobroj "Your Irresistible Smile" osvaja Golden Bra Award za najbolju animaciju. Ilustrira i niz slikovnica, "Pinokija", "Snjeguljicu", "Snježnu kraljicu", "Night before Christmas", zbirku priča i pjesama E. A. Poea, te brojne naslovnice knjiga domaćih i stranih izdavača. (V. B.)


Podijeli: Facebook Twiter