Šuma u Zambratiji nicija i svacija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno su radnici buzetske podružnice Hrvatskih šuma - Šumarije Buje dovršili cišcenje šumske površine u državnom vlasništvu uz županijsku cestu u Zambratiji, izmedu lucice i turistickog naselja Sol Polynesia. No, neodržavani dio izvan šumsko-gospodarstvenog podrucja, koji je dijelom zarastao u šikaru i neki ga prolaznici usput koriste kao kantu za smece i WC na otvorenom, ostao je netaknut.

Na potrebu uredenja u više je navrata upozoravao Vili Šaina, vlasnik obiteljskog hotela Villa Vilola u neposrednoj blizini. Obracao se Gradu Umagu, gradskoj Turistickoj zajednici, HTZ-u i županijskom TZ-u, Hrvatskim šumama pa cak i Ministarstvu turizma. Usto kaže da je spreman snositi troškove cišcenja toga dijela šume.

Grad: Za održavanje odgovorne Hrvatske šume

U dopisu koji su još pocetkom srpnja dobili Grad i TZ, državni tajnik za turizam Ivo Mujo podsjeca na Vladin program za ovogodišnju turisticku sezonu u kojem su navedene i mjere i aktivnosti na razini županija, lokalnih samouprava i TZ-a, kao i preporuke vezane za uredivanje i brigu o okolišu.

Grad i TZ su kontaktirali Šumariju Buje radi dogovora o cišcenju te šume, no gradonacelnik Vili Bassanese i direktorica TZ-a Sanda Bravar Radizlovic u svom su odgovoru ustvrdili da su za održavanje tog predjela nadležne Hrvatske šume, koje su u zemljišnim knjigama i navedene kao vlasnici, uz Republiku Hrvatsku i privatne osobe. Buduci da se ne radi o javnoj površini, Grad nema nadležnosti za ulazak u šumu i njeno cišcenje.

"Zakon nam ne dozvoljava ulazak na parcele u tudem vlasništvu", kaže dogradonacelnik Mauro Jurman. Napomenuo je da je na tom podrucju nedavno obavljeno trece ovogodišnje špricanje protiv komaraca i najavio da ce Grad uskoro krenuti u sustavnu akciju poticanja vlasnika da urede svoja zemljišta.

"Cilj nam je da sve zelene površine, bez obzira u cijem su vlasništvu, budu uredene kako i prilici jednom turistickom gradu, a ne naplacivanje kazni. No, upravo cemo to ciniti, u skladu s gradskom odlukom o komunalnom redu, ako je vlasnici ne budu poštovali i budu ignorirali naša upozorenja", naglasio je Jurman.

Hrvatske šume: Sporno podrucje nije u našoj nadležnosti

Od rukovoditelja proizvodnog odjela Predraga Tropea i voditelja Uprave šuma - podružnice Buzet Ivana Penteka doznajemo da se površina kojom na tom podrucju gospodare Hrvatske šume, ukupno 4,6 hektara, od cega su tri hektara obrasla alepskim borom, nalazi u gospodarskoj jedinici Kršin za koju su po važecem programu planirane samo mjere zaštite i cuvanja te eventualna sjeca suhih, izvaljenih ili slomljenih stabala. To je sad i ucinjeno, uz uklanjanje otpada i uspostavljanje propisanog šumskog reda, kako su rekli.

"Održavanje sporne površine radi smanjenja požarne opasnosti, a koja je u posjedu drugih pravnih ili fizickih osoba ili jedinica lokalne samouprave, nije u nadležnosti Hrvatskih šuma", piše u njihovom odgovoru.

Gradani blokirali šumare

Cišcenje šume, kako doznajemo od Predraga Tropea, nije prošlo tako glatko. Najprije je radnike blokirala grupa gradana koji su se protivili uklanjanju starih borova, a zatim su, na neciju prijavu, na teren izašli i komunalni redari.

Gradani koji su stali u zaštitu stabala odustali su kad im je receno da ce radovi prestati ako oni preuzmu odgovornost za moguce štete i nesrece koje bi mogli prouzrociti nakrivljeni i urušeni borovi, rekao je Trope, dok za eventualnu prekršajnu prijavu zbog trajanja zabrane radova smatraju da nema osnove, buduci da se nije radilo o gradevinskim radovima, vec o interventnom zahvatu.


Podijeli: Facebook Twiter