Šuma na Lungomareu propada i mora se urediti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Procelnik pulskog Upravnog odjela za prostorno uredenje Giordano Škuflic i krajobrazni arhitekt i urbanist Lido Sošic u petak su održali konferenciju za novinare kako bi gradanima još jednom pojasnili Urbanisticki plan uredenja Lungomare i rješenje izgradnje procistaca otpadnih voda.

Škuflic je napomenuo da je Grad Pula krenuo s projektom uredenja zelene oaze grada vodeci brigu o potrebama stanovništva Pule i uzimajuci u obzir potrebe buducih naraštaja.

- Izrada UPU-a Lungomare pocela je 2010. godine, u ožujku 2011. održana je prethodna rasprava, a u pripremi je materijal za javnu raspravu, rekao je Škuflic. U projekt su, istaknuo je, ukljuceni svi - gradani, MO i udruga "Za Sisplac", te sve politicke stranke i nezavisne liste koje djeluju u Gradskom vijecu, a želja je gradske uprave uskladiti stavove i dobiti konsenzus za uredenje i namjenu Lungomarea.

- Studije su pokazale da su Valkane najoptimalnije rješenje za procistac, pogotovo jer ondje vec postoji stari, mehanicki procistac, rekao je Škuflic dodavši da je dogovoreno da ce se maksimalno poštovati okoliš te da oko procistaca ne smije biti buke i mirisa, a bit ce ukopan koliko god tehnologija dozvoljava. Rekao je da nece biti puno veci od postojeceg te da ce gradani nakon završetka gradnje i obnove šume dobiti kvalitetan sadržaj, rekreacijski i ekološki prihvatljiv.

Naglasio je da ce zapravo ovim projektom gradani dobiti sve one sadržaje koji cine prostor ili plažu kvalitetnijima i dostupnima, a to su svakako sanitarni cvorovi, tuševi, suncobrani i ležaljke, nesmetani prilaz moru te ugostiteljski sadržaji.

- Ne mislim time da ce se betonizirati plaže na Lungomareu, no svakako cemo ih uciniti dostupnima majkama s djecom i osobama s invaliditetom, rekao je Škuflic, najavljujuci da bi se javna rasprava o UPU-u Lungomare trebala održati vec u veljaci.

Sošic je potom novinarima predstavio nacin kojim se vodio u izradi rješenja za uredenje i obnovu šumice Lungomare kazavši da je pokušao skupiti socijalne, ekološke i rekreacijske potrebe te misli da je u tome uspio.

- Prednost se dala rekreaciji, no razmatrani su i drugi aspekti vezano uz prirodne datosti, rekao je Sošic napominjuci da je obnova šumice nužna zbog nekoliko razloga, a najvažniji je taj što je stara, gusta, slaba i siromašna biljnim vrstama te ce kao takva ubrzo propasti. Nadalje, rekao je Sošic, šumi treba zanimljivosti pa je i o tome vodio racuna te je tako planirana staza koja ide dublje u šumu, a bit ce i travnjaka i puno više sunca koje je neophodno da šuma "diše".

- Ako se šumica i cijeli prostor želi valorizirati nužni su odredeni zahvati, rekao je Sošic, naglasivši da cijeli proces nece ici naglo te da ce, dok budu trajali radovi, biti ružno, no u konacnici ce gradani zasigurno uživati u novoj park šumi i sadržajima koje ce ponuditi.

Što se tice gradnje ugostiteljskih objekata na potezu od "prvog dira" do Gortanove uvale, Škuflic je, napomenuvši da ce se to još razmatrati tijekom javne rasprave, rekao da ce ugostiteljski objekti takoder ponuditi novu kvalitetu usluge na tom prostoru. (N. SOFTIC)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter