Šum na vezi Istra - London

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zadnjih nam se dana javilo nekoliko umirovljenika i požalilo na probleme u vezi s talijanskom mirovinom koju primaju. O novostima i poteškocama s kojima se penzioneri susrecu razgovarali smo s Maurom Seppijem iz patronata koji djeluje u sastavu Matice umirovljenika Istarske županije, a nadležan je za pitanja vezana uz talijanske mirovine.

Ove je godine došlo do promjene u isplati talijanskih mirovina pa one sada stižu iz londonske banke. Korisnici su još u studenom prošle godine primili formulare koje je trebalo ispuniti, odnosno ovjeriti u konzulatu, uredima vicekonzula ili pak kod javnih bilježnika. Usluga naplacivala u uredima javnih bilježnika, a drugdje bila besplatna.

No, mnogi su umirovljenici ponovno iz Londona dobili iste formulare jer je pošta za inozemstvo spora. "Umirovljenici mogu nazvati i besplatni telefon, na broj 0800 777968, no moraju biti uporni jer je rijec o call centru gdje na koncu mogu provjeriti jesu li formulari stigli", veli Seppi.

"Ipak, i tu je bilo problema. Zabilježeni su slucajevi da su djelatnici telefonskog centra korisnicima rekli da njihovi formulari nisu stigli, iako su ih poslali još u prosincu.

Zbog toga su umirovljenici opet išli kod konzula ili bilježnika i slali formulare, a nemali je broj zvao je bilježnike da im dodu kuci, što se naplacuje više. Zašto ti formulari nisu stigli do Londona nije nam poznato, no prijavili smo slucajeve generalnoj direkciji INPS-a. Smatram da se sve moglo napraviti na puno jednostavniji nacin, ne stvarajuci paniku medu umirovljenicima, koji nisu znali kome obratiti i što im je ciniti. Potvrde da su umirovljenici još živi tražile su se godinama, a ranije su patronati sve to rješavali uz minimalne muke", veli Seppi.

Do kraja sijecnja 2012. godine umirovljenici su dobivali isplate iz talijanske banke, a one iz londonske pocele su u veljaci. Takoder, neki su se korisnici talijanskih mirovina žalili da su im iz INPS-a krivo izracunali mirovine te da su sada moraju vratiti dio novca.

"Istina, za odredeni broj korisnika talijanskih mirovina INPS je, na temelju podataka koje su im oni dostavili o svojim hrvatskim penzijama i prihodima, preracunao iznos mirovina i sada se to umirovljenicima oduzima kroz više rata", veli Seppi.


Podijeli: Facebook Twiter