Sultanija Hurem najavila pohod na Istru

Istarska sultanija u posjedu gradskog ključa (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Istarska sultanija u posjedu gradskog ključa (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Vlast je slast pa makar trajala nepunih devetnaest dana, pokazala je to i nova pusna gradonačelnica Buzeta - Istarska sultanija Hurem - čije ime zorno govori koliko su turske sapunice omiljene i na istarskom sjeveru. Tek što je zasjela u gradonačelničku fotelju, osladila joj se i ona županska.

- Gren anka jaz za županice. Dva kandidati so iz Buzeta, tra je čas da pride anka tretji, slavodobitno je obznanila odmah nakon što je preuzela ključeve grada Buzeta.

Istarskoj sultaniji ambicije su pregoleme jer po završetku gradonačelničkog mandata, koji joj ističe na Pepelnicu, namjerava krenuti u pohod na Istru. Da ne bude dileme, njenu kandidaturu odmah je podržalo svekoliko maškarano mnoštvo pa tu iznenađenja na političkoj sceni ne bi trebalo biti.

Smjena vlasti na sjeveru Istre, nije baš protekla previše glatko, aktualni gradonačelnik Valter Flego teška je srca predao gradski ključ, a nakon povuci-potegni primopredaje, pusna gradonačelnica uz pomoć ovogodišnjih domaćina Buzetskog karnevala, maškara Svetog Ivana, kod svetoivanjskog Društvenog doma objesila je dežurnog krivca, pusta pod imenom Istarski Sulejman.

Domaćim maškarama pridružile su se i gostujuće grupe maškara i zvončara s Ćićarije. U kratkom predizbornom nastupu gradonačelnica se zauzela za domaće proizvode, obećala je potporu za istarske koze, krave, bikove, volove, tovare i ovce, borbu protiv Plomina, podršku postavljanju vjetrenjača, prenamjenu Rockwoola u postrojenje za preradu ovčje vune. No srca maškaranog puka osvojila je obećanjem da će središte županije i istarska bolnica biti - u Buzetu pa je općenarodno veselje nastavljeno maskenbalom u Svetom Ivanu.

Ceremonijalom primopredaje vlasti službeno je započeo Buzetski karneval, koji posljednjih devetnaest godina Turistička zajednica organizira i koordinira zajedno s Pusnim odborom, pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i uz podršku mjesnih odbora, Dječjeg vrtića "Grdelin", OŠ "Vazmoslav Gržalja", Buzetskog pučkog teatra i "Parka".

Maškarane zabave širom Buzeštine trajat će sve do Pepelnice, a 9. i 10. veljače, prvi se put u šatoru na Mašimovoj škuji organiziraju velike maškarane zabave. S najvećim se nestrpljenjem ipak iščekuje veliki maškarani mimohod Ulicom II. istarske brigade do Trga Fontana, koji će na pusnu nedjelju 10. veljače u Buzetu okupiti desetak velikih grupa Buzeštine s više od tisuću maskiranih sudionika. (Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter