Sulejmani: Ne vjerujem da je Bilali narucio ubojstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvjeren sam da Sefedin Bilali nije pocinio djela za koja ga se tereti, izjavio nam je sinoc Idris Sulejmani, predsjednik Vijeca albanske nacionalne manjine Grada Poreca.

Sulejmani, kao predstavnik albanske manjine, stoji iza Bilalija uvjeren da nije pocinio, odnosno narucio atentate na Eda Kosa, za što njegova sunarodnjaka sumnjici policija, te vjeruje da ce državne institucije pošteno i casno odraditi posao.

Ispadne li da je Bilali ipak kriv, od njega ce, kaže, dignuti ruke, odnosno albanska nacionalna manjina nece više stajati iza njega.

Bio je prevaren

Jednako tako albanska bi se manjina ogradivala od bilo kojeg njihovog clana koji ne poštuje zakone RH. Osobno, Sulejmani je konsterniran optužbama protiv Bilalija.

- Bilali je vrijedan clan naše zajednice koji je poštenjem i radom pridonio Porecu i turizmu. Osam je godina, od 1999. do 2007., bio i predsjednik Islamske zajednice Poreca, vrlo aktivan, privržen i uvijek spreman pomagati svojim clanovima. Jedan je od najuspješnijih poduzetnika u Istri i šire medu Albancima, kaže Sulejmani.

Uzrok spora izmedu Bilalija i Grada, dodaje, upravo je terasa Gradske kavane. U tom je slucaju bio doslovno prevaren. Bilali nikad ne bi kupio Gradsku kavanu da je znao da ce mu terasa biti oduzeta. Problemi su se nastavili oduzimanjem terasa još dvaju lokala - Sirene 1 i Sirene 2. Zaduživanja i kamatarenja su ga doslovce uništila.

Pored toga neshvatljivo mu je da bi Bilali upravo radi te terase narucio dva atentata i ne iskljucuje mogucnost da je Bilaliju netko namjestio cijelu pricu zbog osobnih interesa. Naglašava da je ovoga ljeta bio u dogovoru s gradonacelnikom Edijem Štifanicem oko vracanja Bilalijeve terase u Sireni 2 te je postignut samo usmeni dogovor u korist Bilalija.

Kos pomagao Albancima

Zanimljivo je da Bilali tvrdi da je Kos za albansku zajednicu dosta ucinio te nikako ne smatra da je iskljucivo Kos kriv za slucaj Gradske kavane. No, Kos je u to vrijeme bio zadužen za komunalne prostore te je Bilali mislio da mu to radi Grad na celu s Kosom, ali nikako ne vjeruje da bi se Bilali zbog nezadovoljstva upustio u narucivanje atentata.

- Problema izmedu albanske manjine i jedinica lokalne samouprave u Porecu i Istri ima, ali svaki se problem rješava dogovorima i pregovorima na najbolji nacin za obje strane, kaže Sulejmani, koji ce uskoro obnašati i dužnost predsjednika Vijeca albanske manjine Istarske županije kao i onu izvršnog dopredsjednika te manjine na državnoj razini.

Kao prvu zadacu postavio je sredivanje odnosa Albanaca u svim istarskim gradovima te njihovu zaštitu. Napomenuo je slucaj ugostiteljskog objekta Dal Piero u Puli gdje je vlasniku "nepravedno oduzeto pola terase".


Podijeli: Facebook Twiter