Sukobljene strane proglasile prekid vatre oko Nagorno-Karabaha

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Azerbajdžan i separatistička regija Nagorno-Karabaha u utorak su objavili prekid neprijateljstava nakon četverodnevnih žestokih okršaja koji su izazvali upozorenja da bi se sukob mogao razviti u otvoreni rat.

Reuters piše da još ne može potvrditi da su borbe - ponovno izbijanje desetcima godina starog sukoba oko stzatusa regije - doista i prestale.

Objava je uslijedila nakon što je nekoliko europskih zemalja pozvalo na prekid sukoba, zbog zabrinutosti da bi njegova eskalacija mogla uzrokovati nestabilnost u regiji u kojoj se nalaze koridori za naftovode i plinovode prema svjetskim tržištima.

Sukobi se smatraju najkrvavijima u posljednjih nekoliko godina. Azerbajdžan tvrdi da je u njima u samo 48 sati ubijeno 16 njihovih vojnika. Dužnosnici Nagorno-Karabaha ranije su izvijestili o 20 mrtvih na svojoj strani od početka sukoba.

Ranih 1990-tih Azerbajdžan i Armenija sukobili su se zbog dijela teritorija - planinskog predjela u kojemu većinom žive Armenci. Tada je u sukobima na objema stranama smrtno stradalo više tisuća ljudi, a stotine tisuća su pred sukobima bile prisiljene pobjeći.

U priopćenju o prekidu vatre azerbajdžansko ministarstvo obrane je reklo: "5. travnja u 12,00 sati temeljem međusobnog sporazuma vojne akcije na crti kontakta između vojnih snaga Armenije i Azerbajdžana su zaustavljene".

Jedan dužnosnik oružanih snaga Nagorno-Karabaha kojeg podupire Armenija je rekao za Reuters: "Naređeno nam je da prekinemo vatru".

Još u utorak ujutro i Azerbajdžan i separatisti koje podupire Armenija su izvješćivali o novim sukobima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter