Sukobili se s policijom zbog naseljavanja Roma

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dvanaest beogradskih policajaca ozlijedeno je u nedjelju u sukobima s prosvjednicima iz beogradskog prigradskog naselja Resnika, koji se vec drugi dan protive odluci gradskih vlasti da u to naselje presele Rome koji trenutacno žive u jednom nehigijenskom naselju na podrucju Novog Beograda.

Nakon sukoba policije s gradanima okupljenima na ulazu u to naselje, koji su policajce zasuli kamenjem, privedeno je, kako javljaju beogradski mediji, 15 osoba, dok je 11 od 12 ozlijedenih policajaca pušteno kucama pošto im je na beogradskoj Vojnomedicinskoj akademiji ukazana medicinska pomoc. U neredima je ozlijedeno i dvoje stanovnika Resnika.

Stanovnici Resnika, u kojem vec živi brojna romska populacija, protive se postavljanju metalnih stambenih kontejnera u kojima bi trebali živjeti Romi doseljeni iz Novog Beograda, te kao razlog protivljenju navode kako bi im zemljište, na kojem bi trebali biti postavljeni kontejeneri, trebalo biti vraceno u procesu restitucije.

Beogradski gradonacelnik Dragan ?ilas izjavio je povodom izgreda u Resniku da u Beogradu zakon mora važiti za sve, te ustvrdio kako je zahvaljujuci radu gradske vlasti na rješavanju problema romskih naselja, mnogo romskih obitelji u protekle cetiri godine dobilo krov nad glavom, osobne dokumente, socijalnu skrb i, što je najvažnije, redovito školovanje za vecinu svoje djece.

"Nigdje gdje su doseljene romske zajednice na podrucju grada nije dolazilo do izgreda i Romi u tim naseljima nikada nisu predstavljali bilo kakav problem, prijetnju ili brigu za gradane s kojima žive. Neredi koji se dogadaju u Resniku iskljucivo su rasno motivirani i to je ozbiljan problem o kojem moramo glasno i jasno govoriti'', istaknuo je.

Dodao je kako nema nikakvih pregovora sa Romima koji su se naselili na lokacije koje su neophodne za razvoj gradske infrastrukture i da oni sa tih lokacija moraju biti iseljeni, ali da ''nema i nece biti ni pregovora s onim gradanima Beograda koji smatraju da imaju pravo sprjecavati naseljavanje nekoliko romskih obitelji na kilometar udaljenosti od svog naselja''.

U Beogradu ce, kako je ustvrdio, kao i dosad, važiti ista pravila za sve i nitko tko poštuje zakon zbog boje kože nece imati nikakve povlastice niti ce zbog toga biti gradanin drugog reda. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter