Sukobili se policija i migranti na makedonsko-grčkoj granici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Makedonska policija u subotu je suzavcem i omamljujućim granatama odgovorila na napad migranata koji danima čekaju na njezinoj granici s Grčkom i zahtijevaju prolaz do zapadne Europe.

Sukob je izbio nakon što je jedan migrant, najvjerojatnije Marokanac, zadobio teške opekline od udara struje kad se popeo na krov vagona. Razbješnjeli migranti navalili su prema makedonskoj policiji i počeli ju gađati kamenjem, a policija je uzvratila suzavcem i omamljujućim granatama te pogurala nazad migrante.

Makedonija je prije dva tjedna počela braniti ulazak u zemlju ekonomskim migrantima i na njezinoj granici s Grčkom od tada su stotine migranata iz Irana, Pakistana, Maroka, Bangaldeša i drugih zemalja.

Makedonska vojska počela je u subotu ujutro postavljati ogradu na južnoj granici s Grčkom na mjestu gdje ulaze migranti na svom putu prema zapadnoj Europi, a jedan dužnosnik je to nazvao "preventivnom" mjerom za bolju kontrolu vala migranta.

Vojnici su počeli zabijati u zemlju metalne šipke dugačke oko tri metra i razvlačiti žicu, slično kao što je učinila Mađarska na svojoj južnoj granici sa Srbijom i Hrvatskom da bi zaustavila val migranata. Migranti iz ratnih zona - Sirijci, Afganistanci i Iračani propuštaju se preko granica. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter