Sukobili se kosovska policija i prosvjednici

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici kosovskog pokreta "Samoopredjeljenje" i pripadnici kosovske policija u subotu su se sukobili kod Podujeva na sjeveroistoku Kosova, kada je policija blokirala aktiviste tog pokreta na putu prema granicnom prijelazu Merdare prema Srbiji, izvješcuju mediji u Beogradu i Prištini, prenoseci kako je ozlijeden jedan policajac, a uhiceno desetak dmeonstranata, medu kojima i lider Samoopredeljenja Albin Kurti.

Demonstranti su, kako se istice, prilikom sukoba s policijom koristili kamenice, na šta je policija odgovorila suzavcem i vodenim topovima, a bježeci od suzavca demonstranti su se skrivali po okolnim dvorištima i kucama u blizini prometnice.

Prištinski mediji na albanskom jeziku prenose kako je uhicen voda pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti te još desetak pripadnika tog pokreta, kao i da je demonstrantima naloženo da što prije oslobode za promet put Podujevo - Merdare.



Kurti je prije toga ustvrdio kako policija ne treba blokirati demonstrante, vec onemoguciti ulazak robe iz Srbije i osigurati reciprocitet u trgovinskoj razmjeni. Kurti je naglasio da je "Srbija neprijatelj" a njezina politika prema Kosovu "neprijateljska".

Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi pozvao je demonstrante da se razidu i oslobode prometnice. Posebne postrojbe kosovske policije su na putu od Podujeva ka Merdaru, na oko pet kilometara od granicnog prijelaza, blokirale demonstrante kojih je, po procjenama razlicitih medija, bilo od više stotina do nekoliko tisuca.

Policijske snage u punoj opremi za razbijanje demonstracija razmještene su duž prometnica koji vode prema granicnom prijelazu Merdare kao i prema granicnom prijelazu Bijela Zemlja na istoku Kosova na putu prema južnosrbijanskom mjestu Bujanovcu, javljaju mediji.



Pokret Samoopredjeljenje proteklih je dana najavljivao za subotu u 13 sati "mirnu blokadu prijelaza Merdare i Bijela zemlja". Cilj mirne blokade je, kako su objašnjavali, obvezati kosovsku vladu da provede rezoluciju, usvojenu u kosovskom parlamentu u prosincu prošle godine, koja predvida "mjere punog reciprociteta" prema Srbiji.

Kako se navodi na internet portalu tog pokreta, najavljujuci blokadu Kurti je rekao da je reciprocitet vrijednost Europske unije te da se zemlje Unije medusobno priznaju i imaju reciprocne odnose. U svijetu, po rijecima Kurtija, ne postoji primjer da izmedu dvije zemlje, koje nemaju mirovni sporazum i koje se medusobno ne priznaju, postoji slobodna trgovina. Istaknuo je kako je blokada usmjerena politicki protiv Srbije, a nikako protiv Srba opcenito, ili protiv Srba na Kosovu.


Podijeli: Facebook Twiter