Sukobi u Libanonu nakon ubojstva šefa tajnih službi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prosvjednici i naoružane osobe blokirali su u subotu zapaljenim automobilskim gumama prometnice u Bejrutu i drugim libanonskim gradovima u izlijevu bijesa nakon atentata na šefa tajnih službi koji nije bio naklonjen sirijskom predsjedniku Bašaru al-Assadu.

Libanonski vojnici otvorili su vatru na skupinu prosvjednika u dolini Beka, ranivši dvije osobe, prenose očevici.

Vojska je pojačala osiguranje na važnim križanjima i oko vladinih zgrada u glavnom gradu, ali su brojne ceste, uključujući autocestu prema zračnoj luci, blokirali prosvjednici.

Nemiri su izbili kao reakcija na ubojstvo brigadnog generala Wisama al-Hasana u eksploziji autobombe u središtu Bejruta u petak popodne.

Političari su optužili sirijskog predsjednika Asada da stoji iza atentata koji je potaknuo strahovanja da bi se građanski rat u Siriji mogao preliti na susjedni Libanon.

Libanonski premijer Nadžib Mikati u subotu je objavio da je ponudio ostavku, ali je predsjednik Michel Suleiman zatražio od njega da ostane "još neko vrijeme".

Oporbeni blok "14. ožujka" zatražio je nakon atentata ostavku vlade, u kojoj je nekoliko ministara iz militantne skupine Hezbolah.

Vjerske zajednice u Libanonu podijeljene su između onih koje u sirijskom građanskom ratu podupiru Assada i one koje su na strani sunitskih pobunjenika. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter