Sukobi u honkonškoj trgovačkoj četvrti Mong Kok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoki sukobi izbili su u jednoj od najpoznatijih i najprometnijih trgovačkih četvrti u petak kada su stotine pristaša kineske vlasti srušile šatore i strgale plakate prodemokratskih prosvjednika prisilivši mnoge od njih na povlačenje.

Deseci tisuća ljudi izašli su na ulice Hong Konga prošloga tjedna kako bi tražili punu demokraciju u toj bivšoj britanskoj koloniji, uključujući demokratske izbore na kojima bi 2017. slobodno birali kandidate koji nisu nužno prošli provjeru kineske vrhuške u Pekingu. Honkonški čelnik Leung Chun-Ying pristao je na otvorene razgovore s prodemokratskim prosvjednicima, ali je odbio podnijeti ostavku.

On i njegove pristaše u kineskoj vladi jasno su rekli da se neće povući u vrijeme najgorih nemira u tom gradu u posljednih nekoliko desetljeća. Ministar financija John Tsang upozorio je da bi prosvjedi mogli stvoriti "trajnu" štetu tom azijskom financijskom središtu. U trgovačkoj četvrti Mong Kok, koja se smatra jednim od najprometnijih mjesta na Zemlji, oko tisuću pristaša Pekinga sukobilo se sa stotinjak prosvjednika, a policija je napravila živi zid kako bi razdvojila suprotstavljene skupine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter