Sukobi prosvjednika i policije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bahreinska policija je palicama i suzavcem rastjerivala sudionike protuvladinih prosvjeda okupljene u poslovnoj cetvrti u Manami, pri cemu su osmorica policajaca ranjena, priopcilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju.

Policija je uklonila šatore koje su prosvjednici postavili u blizini te cetvrti, a "osmorica policajaca su ranjena i primljena u bolnicu", istice ministarstvo, napominjuci da su "prosvjednici napali sigurnosne snage", ne navodeci druge potankosti. Prosvjednici, njih oko 350, po podacima ministarstva, pokušali su zaprijeciti pristup poslovnoj cetvrti formirajuci živi lanac, navode aktivisti.

Prosvjednici su u petak u povorci pokušali poci prema kraljevskoj palaci u Manami, ali ih je u tome sprijecila policija koja je na njih bacala suzavac. Prosvjedi su poceli 14. veljace u Bahreinu, malenoj kraljevini u Perzijskome zaljevu, gdje šijitskom vecinom vlada sunitska dinastija.



U Jemenu više je desetaka ljudi ozlijedeno u nedjelju u sukobima policije kojoj su u pomoc priskocili pristaše jemenskog režima i prosvjednika koji su se utaborili na sveucilištu u glavnome gradu, izjavili su svjedoci. Sukob je poceo kada su policajci i pristaše Opceg narodnog kongresa (CPG, stranka predsjednika Alija Abdulaha Saleha) napali prosvjednike, dodaju svjedoci.

"Napadaci su zapucali pravim metcima i bacali suzavac", rekao je svjedok, dodajuci da je "više desetaka osoba ozlijedeno, što metcima, što suzavcem". Sukob je izbio dan nakon krvavih sukoba u Jemenu u kojima je sedmero prosvjednika ubijeno, a stotine su otrovane plinom, po informacijama organizatora prosvjeda. Vlasti odbacuju optužbe da su rabile bilo kakvu drugu vrstu plina osim suzavca.


Podijeli: Facebook Twiter