Sukobi na ulicama Damaska

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Žestoki oružani sukobi izmedu snaga sigurnosti i pobunjenika izbili su u petak na ulicama sirijske prijetolnice Damaska, rekli su stanovnici i aktivisti, što je sve uobicajenija pojava u gradu koji se dosad smatrao uporištem predsjednicke vlasti.

Stanovnici cetvrti Meze su rekli da se kriju u kucama zbog pucnjave koja se cuje izvana a jedan od stanovnika je rekao da je "pucnjava toliko glasna da misli da su neki meci pogodili kucu" i dodao da se boji izaci iz kuce.

U prvim mjesecima 15 mjeseci dugog ustanka protiv predsjednika Bašara al-Asada Damask je bio cvrsto pod vladinim nadzorom dok su Asadove snage nastojale slomiti oporbu u drugim dijelovima zemje. Posljednjih mjeseci je u više cetvrti došlo oružanih sukoba i bombaških napada.

Aktivisti su rekli da pobunjenici iz Slobodne sirijske vojske napadaju vojarne snaga sigurnosti u cetvrti Meze. Ranije u petak je u predgradu Damaska Kadsiji eksplodirao automobil bomba i ubio najmanje dvojicu pripadnika snaga sigurnosti, rekli su aktivisti. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter