Sukobi kod Misrate i Adždabije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukobi izmedu snaga odanih libijskom vodi Moameru Gadafiju i pobunjenika nastavljeni su u subotu oko grada Misrate na zapadu zemlje i za strateški važnu Adždabiju na istoku zemlje, javljaju agencije.

Gadafijeve snage ispalile su u subotu oko 100 raketa na Misratu, navode predstavnici pobunjenika. Glasnogovornik pobunjenika izjavio je za agenciju Reuters da su Gadafijevi borci ispalili stotinjak raketa na industrijsko podrucje. Misrata je jedino vece pobunjenicko uporište na zapadu Libije koje Gadafijeve snage tjednima drže u okruženju.

U petak je tamo takoder ispaljeno 100 projektila. Pobunjenici tvrde da su se Gadafijeve snage probile do središta grada.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava, Human Rights Watch (HRW) je objavila da ima dokaze da su Gadafijeve snage u Misrati bacale kazetne bombe, što je glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim odbacio.

Oko strateški važnog grada Adždabija, na istoku zemlje, odzvanjaju eksplozije. Tamo uz pomoc NATO-ovih zracnih napada na Gadafijeve snage napreduju pobunjenici. Pobunjenici su potvrdili da kontroliraju zonu od nekoliko kilometara od Adždabije prema naftnom terminalu Bregi, 80 km zapadnije.

NATO-ovi zrakoplovi su posljednja tri dana intenzivirali operacije kojima oslobadaju put pobunjenicima u napredovanju prema Bregi.  Izvori bliski pobunjenicima tvrde da su oni stigli do prilaza tom gradu, prenosi France Presse.

Danima su trajale borbe pobunjenika i snaga odanih Gadafiju za Adždabiju. Pobunjenici su povratili grad u ponedjeljak nakon oštrih borbi u kojima je poginulo najmanje 50 ljudi.


Podijeli: Facebook Twiter