Sukobi izraelske policije i Palestinaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Istočnom Jeruzalemu i arapskim selima na sjeveru Izraela došlo je u noći s petka na subotu do sukoba izraelske policije i palestinskih prosvjednika nakon što je u petak nekoliko tisuća gnjevnih Palestinaca posljednji put ispratilo ubijenog 16-godišnjeg Abu Khdaira.

Iz Pojasa Gaze se nastavlja s minobacačkim i raketnim napadima, a izraelska vojska odgovara zračnim napadima na tu priobalnu enklavu. Izraelski radio javio je o napadima na židovske vozače u sjevernom Izraelu, u blizini arapskih sela, dok su na Zapadnoj obali židovski naseljenici napali Palestince, nastavljajući novi krug osvetničkog nasilja. Kako se doznaje, u sukobima ima ozlijeđenih, a bilo je i uhićenja.

Nakon nestanka trojice židovskih mladića i pronalaska njihovih tijela, nestao je 16-godišnji Palestinac Muhamad Husein Abu Khdair čije je tijelo pronađeno spaljeno u šumi nedaleko od Jeruzalema.

U petak su trajali cjelodnevni prosvjedi u Istočnom Jeruzalemu i Ramallahu zbog tog ubojstva koje Palestinci pripisuju ekstremno desnim Židovima.

U nasilju su stradala mnoga javna doba i nanesena je velika materijalna šteta koja se broji u milijunima dolara. Palestinci su izraelsku policiju napali kamenjem i molotovljevim koktelima, a druga je strana odgovorila suzavcima, šok granatama i gumenim mecima.

Nakon što su prošli mjesec oteta i ubijena trojica izraelskih tinejdžera čija su tijela pronađena u polju na Zapadnoj obali, na društvenim su mrežama zaredali pozivi na osvetu. Izrael je za ubojstvo trojice mladića okrivio islamistički pokret Hamas, no ta je skupina zanijekala svaku umiješanost i odgovornost za zločin. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter