Sukob zadarskih i beogradskih maturanata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izmedu maturanata iz Hrvatske i Srbije, koji su bili na ekskurziji u Pragu u noci na cetvrtak, dogodio se verbalni sukob, koji su beogradski mediji okarakterizirali kao napad, a srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u povodu toga prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu.

Beogradski su mediji u cetvrtak objavili da su ucenike beogradske gimnazije, koji borave na ekskurziji u Pragu, u noci na cetvrtak verbalno napali hrvatski ucenici. Kako se navodi, ucenike beogradske matematicke gimnazije, na povratku iz diskoteke, na hotelskom su parkiralištu docekali ucenici srednje medicinske škole iz Zadra koji su ih poceli vrijedati, a veci izgred izbjegnut je tako da su se srbijanski ucenici i profesori sklonili u autobus.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija potvrdilo je za Hinu da se u Pragu dogodio izgred, dodavši da u njemu nije bilo ozlijedenih i materijalne štete. "Djelatnici hrvatskog veleposlanstva u Pragu u razgovoru s ceškom policijom utvrdili su da su se verbalno sukobile dvije skupine maturanata iz Hrvatske i Srbije oko 3.30 sati", rekao je glasnogovornik MVPEI-ja Mario Dragun. "Buduci da nije bilo ozlijedenih ni materijalne štete, policija nije podnijela prijave i dvije su skupine ucenika nastavile sa svojim programom", rekao je Dragun.

Po rijecima ravnatelja beogradske gimnazije Srdana Ognjanovica, srbijanski su ucenici napadnuti izmedu dva i dva i pol sata u jutro, kad su se vracali s organizirana posjeta diskoteci. Ucenici i profesori beogradske gimnazije noc su, navode srbijanski mediji, proveli u autobusu, nakon cega je, oko šest sati u jutro, turisticka agencija premjestila ucenike u drugi hotel.

Srbijansko ministarstvo vanjskih poslova uputilo je u povodu izgreda prosvjednu notu hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu. Televizija B92 objavila je da se izgred dogodio pred hotelom u kojem su beogradski ucenici bili smješteni te da su pritom lakše ozlijedeni jedan profesor i turisticki vodic novosadske agencije koja je organizirala ekskurziju.

Ravnatelj gimnazije i ravnatelj turisticke agencije Nemanja Markovic u izjavi agenciji Tanjug kazali su, medutim, da su srbijanske ucenike verbalno napali srednjoškolci iz Zadra te su istaknuli da pritom nije bilo ozlijedenih.


Podijeli: Facebook Twiter