Sukob turske policije i Kurda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turska je policija u nedjelju vodenim topovima, suzavcem i palicama napala kurdske prosvjednike diljem zemlje, a jedan je lokalni politicar u prosvjedima i poginuo, što je znak koliko je narasla napetost uoci kurdske nove godine što se slavi iduci tjedan, izvijestio je Reuters.

Naoružani gerilci turske prokurdske stranke i Radnicke partije Kurdistana (PKK) pozvali su na velike prosvjede za Newroz, kurdsku Novu godinu koja pocinje 21. ožujka. Kurdi osjecaju da su turske vlasti, koje su snažno poduprle lanjske arapske ustanke, možda osjetljive na pritisak ulicnih prosvjeda.

I Stranka mira i demokracije (BDP) i PKK zahtijevaju neku razinu demokracije za vecinski kurdski jugoistok Turske.

Konzervativna vlada premijera Tayyipa Erdogana poduzela je korake ne bi li povecala kulturna prava turskih Kurda, kojih je 20 posto u ukupnoj populaciji, ali tvrdi da su to individualna prava i snažno se protivi nekom odvojenom politickom dogovoru za Kurde ili za jugoistok zemlje.

Najveci prosvjedi bili su u Diyarbakiru, glavnome gradu jugoistoka Turske. U povorci koja je otišla na podrucje izvan grada, radi proslave Newroza okupilo se nekoliko tisuca ljudi.

Turske su vlasti zabranile proslavu Newroza do 21. ožujka. Stotine specijalaca s oklopnim vozilima i helikopterima od jutra su na strateškim tockama u gradu i ne bi li sprijecile okupljanje velikog broja ljudi. Sukobi su odmah izbili u cijelome gradu. Televizije su prikazale policijsko vozilo s vodenim topom kako upada u gomilu mladih koji bacaju kamenje. Istovremeno, policajci su ih prskali suzavcem.

Ipak su se deseci tisuca prosvjednika okupili i mahali kurdskim zastavama i slikama Abdullaha Ocalana, zatvorenoga celnika PKK-a. "Dugo živio voda Apo", vikali su. Apo je Ocalanov nadimak. "PKK, to je narod, a narod je ovdje", uzvikivali su.

Policija je objavila da je 106 demonstranata uhitila u Istanbulu, najvecem gradu s velikom kurdskom zajednicom. Haci Zengin, voda istanbulskog ogranka BDP-a umro je od udarca u glavu metalnom patronom za suzavac, objavili su na twitteru clanovi turskoga parlamenta iz BDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter