Sukob preko leda pacijenata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sukob oko Lorda Primusa, racunalnog programa koji koristi dio lijecnika primarne zdravstvene zaštite, a kojem je u sijecnju 2009. oduzeta licenca, po svoj je prilici posljedica starih sukoba dijela lijecnika i Ministarstva zdravstva, odnosno HZZO-a, zbog reforme primarne zdravstvene zaštite.

Galibedin Galijaševic, lijecnik, jedan od osnivaca Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i vlasnik tvrtke ABA Informatika koja je izradila Lord Primus, tvrdi da je tehnicko dopuštenje za njegov program povuceno iz politickih razloga, odnosno zbog njegove uloge u KoHOM-u i protivljenja reformi kako ju je zamislio ministar Darko Milinovic. Oko 200 lijecnika koji koriste taj program tvrde da on odlicno radi te da HZZO takorekuc terorizira lijecnike koji ga se ne žele odreci.

- Zbog toga, osim lijecnika, štetu trpi i 350 tisuca osiguranika. Lijecnici koji koriste Lord Primus ne mogu slati podatke o pacijentima u središnji informaticki sustav, kaže Galijaševic. On tvrdi da je njegovu programu tehnicko dopuštenje oduzeto bez prethodne tehnicke provjere funkcionalnosti programa, zbog cega je zatražio i pomoc Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja, a pokrenuo je i spor pred Upravnim sudom.

HZZO i državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Dražen Jurkovic, kojega je Galijaševic prozvao za oduzimanje tehnickog dopuštenja, tvrde da je ABA Informatika 2003. od Ministarstva zdravstva dobila 1,5 milijuna kuna za razvoj programa (novac su dobile još cetiri tvrtke) i oko milijun kuna godišnje za održavanje programa. Nisu naveli koliko je ABA Informatici ukupno isplaceno. Prema ugovoru, vlasnik programa je Republika Hrvatska, a ABA Informatika morala je program s izvornim kodom predati Ministarstvu zdravstva što, navodi HZZO, do danas nije ucinila. Sve je to Ministarstvo zdravstva prijavilo DORH-u.

Pitanje je, ako je bilo jasno da Galijaševiceva tvrtka nije ispunila ono na što se obvezala, zašto se s kažnjavanjem cekalo sve do sijecnja 2009. godine i pobune dijela lijecnika primarne zdravstvene zaštite protiv Milinoviceve reforme, a jedan od predvodnika pobune bio je Galijaševic. HZZO i Jurkovic su prigovorili Galijaševicu da želi zaštititi svoj poslovni interes, a sasvim je jasno da ga on nužno ima.

Jurkovic navodi da više od 2.000 lijecnika koji ne koriste Lord Primus, nego neki drugi program, uredno ispunjavanju sve svoje ugovorne obveze. U tom dugotrajnom sukobu jedini bi gubitnici na kraju mogli biti osiguranici. (T. PONOŠ)


Podijeli: Facebook Twiter